Jednoduchostí proti covidovému přehlcení. Výtvarníci v libčické galerii se inspirují v chudém umění

Jednoduchostí proti covidovému přehlcení. Výtvarníci v libčické galerii se inspirují v chudém umění 

Koronavirus se dotkl všech aspektů společenského bytí včetně výtvarného umění. Galerie arto.to v Uhelném mlýně ve středočeských Libčicích nad Vltavou představuje čtveřici současných autorů reagujících na pandemickou zkušenost, kterou přetvářejí do minimalistických děl se silným sdělením.

Vystavující tvůrci záměrně pracují s velmi jednoduchými výtvarnými prostředky, kterými reflektují zažitou minulost a utvářejí nové. Přehlídka nazvaná V uzavřeném okruhu, nesoucí podtitul Umění v čase pandemie, interpretuje zejména samotný proces vznikání prací, rukodělnost, manuální zručnost a redukci prostoru či ohraničeného místa vzniku, ať už jde o byt, ateliér nebo zahradu.

Foto: Martin Polák

Soubor děl Gwénaëla Morice, Dagmar Šubrtové, Petry Valentové a Janky Vidové nápadně připomíná takzvané chudé umění, kdy z primitivního, nevýtvarného materiálu vzniká dílo nabité silným vnitřním obsahem a možnými výklady. Jednoduchost je postavena do protikladu se zahlceností, uspěchaností a informační záplavou současného světa.

Důležitým tématem je pro všechny čtyři autory trvalá udržitelnost a zakořeněný občansko-společenský respekt. Morice kupříkladu využívá nalezené a již nepotřebné předměty, Šubrtová zase komponuje přírodní jíly, soli a jiné materiály.

Foto: Martin Polák

Součástí výstavy, která probíhá do konce dubna, budou rovněž dvě víkendové intervence v Praze žijící francouzské tanečnice Cécile Da Costa, která přímo v instalaci, dané a ohraničené limity vystavených děl, povede improvizační dílny pro veřejnost.

Foto: Martin Polák

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!