Jazzový pianista Michel Camilo předznamená jaro v pražském Rudolfinu

Jazzový pianista Michel Camilo předznamená jaro v pražském Rudolfinu 

Mezinárodní festival jazzového piana přivítá v pondělí 7. března dominikánsko-amerického interpreta a skladatele Michela Camila, a to v rámci jarního prologu přehlídky. Koncert nositele Grammy se odehraje ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Rodák ze Santa Dominga jako dítě studoval klavír a oblíbil si klasickou hudbu, vše se ale změnilo v jeho čtrnácti letech, kdy ho uchvátila skladba Tea For Two od Arta Tatuma. „Chtěl jsem ji doslova nasát, abych se její styl naučil. Posléze jsem zjistil, že tohle je ten jazz,“ prozradil v rozhovoru pro magazín All About Jazz.

O tři roky později už jamoval s jazz bandem na Harvardu a poté nastoupil na newyorskou Mannes School Of Music, následně na Julliard School. Spojené státy se mu nakonec staly druhým domovem. Za průlomové vystoupení považuje to na Montreal Jazz Festivalu v roce 1983, kde jej objevil saxofonista Paquito D’Rivera, jenž ho pozval do své kapely. Dva roky nato Camilo vzbudil ovace v prestižní v Carnegie Hall při premiéře vlastního tria.

Jazzový velikán má za sebou spolupráce se zvučnými jmény od Herbieho Hancocka po Dizzyho Gillespieho. Ačkoli jeho základem je právě tento žánr, nezanevřel ani na svoje „vážné“ začátky a oba styly se mu daří nerušeně kloubit. Je i mistrem sólových recitálů, jak prokázal na albech Solo, What’s Up? nebo Live in London

Foto: P&J Music

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!