Program na třídění vzpomínek, Queenie i divadelní inventura. Týdenní tipy od 14. do 20. února

Program na třídění vzpomínek, Queenie i divadelní inventura. Týdenní tipy od 14. do 20. února 

Kulturní týden otevírá valentýnský koncert filmových melodií v Rudolfinu. Tentokrát vás čeká i vystoupení tribute bandu Queenie, festival alternativních divadelních scén nebo futuristický seriál s Adamem Scottem.

Koncert zamilovaných melodií

Oslavit pondělního svatého Valentýna můžete na koncertě zasvěceném zamilovaným melodiím, které dotvářejí zasněnou atmosféru filmových romancí. Filmová filharmonie v pražském Rudolfinu zahraje pod taktovkou dirigenta Roberta Kružíka hudbu z Lásky nebeské, Forresta Gumpa, La La Landu, Indiana Jonese nebo třeba ze Star Wars.

Motýlí ú-křik

Divadlo Kámen sídlící na pražském sídlišti Invalidovna pokračuje v linii osobitého zpracování současné české prózy, tentokrát s thrillerovou předlohou Motýlí křik z pera Jana Tománka, v níž se mísí i love story nebo zběsilá groteska o tom, kdo dnes tahá za nitky. Repríza inscenace se odehraje ve středu 16. února. Nenechte si ani ujít soutěž o vstupenky na další představení

Cinefilské lahůdky bez české premiéry

Pražské kino Světozor zahajuje ve středu 16. února zbrusu novou dramaturgickou linii, která na velké plátno vnese festivalové filmy, u nichž se neplánuje tuzemská premiéra. Úvodní projekcí bude loňský francouzský snímek Maminka o rodinných tajnostech, které po smrti babičky objevuje osmiletá dívka. Pod titulem je podepsaná režisérka Céline Sciamma, jež zaujala i Portrétem dívky v plamenech nebo dramatem Paříž, 13. obvod.

Milionový údržbář

Veronika Freimanová s Petrem Nárožným hrají na prknech Divadla Lucie Bílé v metropoli rozvedené manžele, z nichž ona je úspěšná nakladatelka a on zkrachovalý milionář, nyní bez střechy nad hlavou. Ponížený Jean Pierre se jednoho dne vydá za svou expartnerkou Séverine s omluvou a prosbou, zda by jej nezaměstnala. Nečeká však, že mu bývalá choť nabídne práci údržbáře. Komedie je na programu ve středu 16. února.

Architektony a stroje

Malíře a sochaře Jaroslava Rónu netřeba blíže představovat. Centrum současného umění DOX v pražských Holešovicích otevírá ve čtvrtek 17. února úžeji zaměřenou přehlídku, na níž budou zastoupena autorova díla reflektující archaickou, mytologickou, orwellovskou i futuristickou architekturu.

Odloučení

Během dvou pandemických let doznalo pracovní prostředí zásadních změn. Mnohem více se skloňuje syndrom vyhoření nebo koncept work-life balance. Scenárista Dan Erickson přišel s námětem, zda by bylo možné lidem striktně oddělit vzpomínky na práci a volnočasové myšlenky pomocí programu. Téma rozvedl v desetidílné minisérii v hlavní roli s Adamem Scottem (Sedmilhářky) v režii Bena Stillera, která na platformu Apple TV+ vstoupí v pátek 18. února.

Queenie

Máte rádi kapelu Queen v čele s Freddiem Mercurym? Připomenout si její nezaměnitelný zvuk můžete na vystoupení jejich tribute bandu, které se koná v pátek 18. února ve Sportovní hale Pod Lipou v Roudnici nad Labem. Rockové klasiky sedmdesátých a osmdesátých let uslyšíte živě v původních aranžích a tóninách.

Malá inventura

Sedmnáct scén v hlavním městě hostí od pátku 18. února třiadvacet divadelních událostí. Alfred ve dvoře, Divadlo Archa, Divadlo X10, Venuše ve Švehlovce a další místa uvedou kupříkladu inscenaci o samozřejmosti světa Hejno bez ptáků souboru 11:55, dramatizaci bestselleru Baletky z pera Miřenky Čechové v podání Spitfire Company nebo adaptaci autobiografie Bílá kniha jihokorejské spisovatelky Han Kang v MeetFactory.

Ctěnický masopust

Jaro už pomalu klepe na dveře a nastává doba staročeských zabijaček a masopustních průvodů. Jeden takový zažijete v neděli 20. února v zámeckém areálu v pražských Ctěnicích, kde se můžete těšit i na spoustu řeznických specialit, tradiční koblihy, horký mošt nebo medovinu. Chybět nebude ani výtvarná dílna pro nejmenší nebo ukázky bourání prasete. 

Foto: Apple TV+

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!