Geniální přítelkyně, Absolvent a uzavřený okruh. Týdenní tipy od 7. do 13. února

Geniální přítelkyně, Absolvent a uzavřený okruh. Týdenní tipy od 7. do 13. února 

Ani tento týden nebude o kulturní vjemy nouze. Na HBO GO si můžete naladit třetí sezónu adaptace bestselleru Eleny Ferrante, v Divadle Na Fidlovačce zase zhlédnout jevištní verzi ikonického filmu Absolvent. Nejen tyto tipy najdete v článku.

Geniální přítelkyně potřetí

Nejlepší kamarádky a svým způsobem největší úhlavní nepřátelé Elena a Lila se vrací ve třetí sérii Geniální přítelkyně na motivy světoznámé knižní tetralogie tajuplné autorky Eleny Ferrante. S podtitulem Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou se ocitají v drsnějších sedmdesátých letech, kdy Lila zápolí coby matka samoživitelka a tovární dělnice, zatímco Elena se coby autorka úspěšného románu vyšvihla mezi intelektuálskou smetánku. První dva díly jsou nyní dostupné na HBO GO.

Galapágy

Lze zachránit lidstvo ztrácející schopnost reprodukce? Tématu neplodnosti se ve svém dystopickém díle obdobně jako Margaret Atwood s Příběhem služebnice věnoval Kurt Vonnegut. Do pražského divadla Komedie jej vnáší inovativní režisérka Júlia Rázusová, jež z látky činí performativní a vizuálně nabitou inscenaci. Základ nové civilizace v čele s námořníkem, učitelkou biologie či domorodými dívkami představí v premiéře ve středu 8. února.

Smrt na Nilu

Herec Kenneth Branagh, který rád usedá i do režisérského křesla, se po pěti letech od Vraždy v Orient expressu pustil do celovečerního zpracování další detektivky mistryně žánru Agathy Christie. Na palubě říčního parníku v Egyptě, kde idylické líbánky manželského páru zpřetrhá tragédie, bude pátrat po vrahovi společně s Armie Hammerem (Dej mi své jméno) nebo Letitiou Wright (Ready Player One: Hra začíná). Do kin zamíří ve čtvrtek 10. února.

Ruka je osamělý lovec

Svérázný režisér Ondřej Štefaňák se ujal nastudování textu švýcarské dramatičky Katji Brunner nazírající na nerovné postavení mužů a žen a emancipaci v západní společnosti. Na půdě alternativní pražské scény A Studio Rubín chce nastavit zrcadlo šovinistickému a patriarchálnímu světu, v němž podle něj stále žijeme. Udělat si na tuto tematiku vlastní názor můžete ve čtvrtek 10. února, kdy bude hra v odloženém termínu konečně uvedena.

Spoje

Umění znamená spojování zdánlivě neslučitelného, prolínají se v něm různé časy a světy. Díla sedmi výtvarníků, které charakterizuje slovo spoje, nabídne přehlídka umístěná do druhého patra budovy SmetanaQ v metropoli. Jiří Černický, Krištof Kintera nebo Karel Nepraš ukážou nové souvislosti a nečekaná prostupování technik i myšlenek od pátku 11. února.

Nová deska indie rockerů Alt-J

Hudební čtveřice z anglického Leedsu přichází s jiným, uvolněnějším zvukem na svém čtvrtém studiovém albu lakonicky pojmenovaném The Dream. Nahrávka je podle muzikantů snahou posunout jejich dosavadní styl do podivnější, divočejší roviny s dynamikou mořského přílivu a odlivu. Od popsání opojné radosti z pití coly až po zneklidňující vraždu se pohybují v dvanácti nových písních, které vyjdou v pátek 11. února.

Absolvent

Jitka Schneiderová propůjčí tvář ikonické protagonistce ve středních letech, svůdné paní Robinsonové z románu Charlese Webba, kterou nejvíce proslavila filmová verze s Dustinem Hoffmanem v titulní roli. Novohollywoodský snímek, který se stal na sklonku šedesátých let kulturním fenoménem, přivede na prkna pražského Divadla Na Fidlovačce režisérka Natália Deáková. Premiéra se odehraje v sobotu 12. února.

V uzavřeném okruhu

Galerie arto.to, která sídlí v industriálním prostoru bývalých šroubáren ve středočeských Libčicích nad Vltavou, otevírá v neděli 13. února výstavu čtveřice autorů pracujících s co nejjednoduššími prostředky, evokujícími takzvané chudé umění. Tvorbou se však dotýkají podstatné otázky trvalé udržitelnosti a smyslu existence v dobách nejtužší pandemické krize.

Lída Baarová a ta druhá

Strhnout stereotypní obraz věhlasné prvorepublikové herečky Lídy Baarové, která je očima mnohých milenka nacistů a zrádkyně českého národa, která se dopustila křivdy i na svých nejbližších, je cílem představení autora Daniela Nového. V prostorách Vodárenské věže na pražské Letné se inscenace reflektující život Baarové a její opomíjené sestry Zorky Janů představí poprvé v neděli 13. února.

Foto: HBO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!