„Paní Robinsonová, snažíte se mě svést.“ Na pražské Fidlovačce oživí Absolventa

„Paní Robinsonová, snažíte se mě svést.“ Na pražské Fidlovačce oživí Absolventa 

Pražské Divadlo Na Fidlovačce přidá do svého repertoáru divadelní úpravu věhlasného filmu Absolvent, který před dvaceti lety uvedl londýnský West End. Hlavních rolí paničky ve středních letech a jejího o generaci mladšího milence se ujmou Jitka Schneiderová a Daniel Krejčík. Hra bude mít premiéru 12. února.

Benjamin Braddock se po úspěšném absolvování univerzity břečťanové ligy vrací k rodičům na pompézní večírek na jeho počest, kde se po dlouhé době setkává se ženou kamaráda svého otce, stále atraktivní paní Robinsonovou, která mladíka zanedlouho svede. Jejich mimomanželský poměr ale nemá dlouhého trvání – milenec se zamiluje do její dcery Elaine.

Novelu Charlese Webba z roku 1963 proslavila o čtyři roky mladší celovečerní adaptace, v níž vedle Dustina Hoffmana zazářila také Anne Bancroft a Katharine Ross. Film se tehdy stal svědectvím o šedesátých letech osvobozujících se od společenských konvencí a stal se jedním z raných zástupců novohollywoodské vlny, do níž patří i Bonnie a Clyde nebo třeba Bezstarostná jízda.

Myslím, že Absolvent rezonuje s každou mladou generací, ale s některými zásadněji. Někdy je ta vzpoura masivní a prorůstá do celé společnosti. A tu velkou proměnu, myslím, žijeme právě teď,” upřesnila režisérka inscenace Natália Deáková.

Ústřední dámu ve středních letech, zažívající zřejmě poslední milostné vzplanutí, ztvárňuje na jevišti Jitka Schneiderová, jež prý byla z nabídky hrát paní Robinsonovou nadšená. „Film je nádherně vizuální a herecky prostě famózní. Má styl a názor, a to bych si přála přenést i na divadla. Mám štěstí na Benjamina. Dan Krejčík je vynikající parťák, lidsky i herecky. A nadšená jsem z režie, která nás vede k pravému činohernímu divadlu,“ dodala herečka.

Ve vedlejších rolích se objeví Daniel Rous, Martina Jindrová, Václav Vašák, Dana Černá nebo Petr Kolman. 

Foto: DNF

Foto: DNF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!