Gastro thriller, česká animace i prohlídka Hrabalovy chaty. Přinášíme tipy od 31. ledna do 6. února

Gastro thriller, česká animace i prohlídka Hrabalovy chaty. Přinášíme tipy od 31. ledna do 6. února 

Přelom ledna a února nabídne premiéru karlovarského hitu Bod varu, velkolepou přehlídku tuzemské animační tvorby nebo jedinečnou možnost prohlédnout si interiér chaty Bohumila Hrabala.

Bod varu

Zatímco poklidně sedíte u stolu a vychutnáváte si jídlo, může se kousek od vás odehrávat hektické pracovní drama. Zákulisí provozu luxusní restaurace odkrývá snímek Bod varu, který se stal senzací už po festivalové premiéře v Karlových Varech. V jediném záběru ukazuje, jak vyčerpávající bývá číšnické povolání či jak provázaným strojem je personál v gastronomickém odvětví. Do kin vstoupí ve čtvrtek 3. února, v předpremiéře jej ale můžete zhlédnout v pondělí 31. ledna v brněnském kině Scala, kde vás následnou debatou provede foodbloger Lukáš Hejlík.

Babička se vrací (Dichtung und Wahrheit čili vybásněná a pravdivá)

Ve stopách osudů proslulé stařenky se na Staré bělidlo vydají herci, herečky a hosté Studia Ypsilon v úterý 1. února. Babička Boženy Němcové, vysněná a taky trochu skutečná – neboli Babiččin příběh ve třech variantách, jak ho viděla Božena Němcová, jak se s největší pravděpodobností skutečně udál a jak ho vidíme dnes. A k tomu ještě řada zvláštností a pikantních souvislostí, například dvě Babičky v jedné postavě, ale v několika příbězích.

Křest alba Žijutě Beaty Hlavenkové

Loňská deska Beaty Hlavenkové, aktuálně nominované na Českého lva za soundtrack k biografii Zátopek, je jejím šestým sólovým počinem. Během křtu, který se odehraje ve středu 2. února v pražském Divadle Archa, diváci kromě nových skladeb uslyší i nahrávky z předešlého díla Sně a zmíněné filmové melodie. „Datum vyšlo zároveň náhodou na mé narozeniny. Jsem ráda, že si tento den užiju s mou největší vášní, hudbou,“ dodala interpretka.

Světy české animace

Český animovaný film a seriál má za sebou dlouhou historii a ve světě značné renomé. Větší pozornost se na něj bude snažit upřít výstava zasvěcená vzniku a tvorbě kreseb, loutek nebo počítačové animaci. Kromě původních artefaktů na návštěvníky haly číslo sedmnáct v Pražské tržnici čeká také interaktivní část, kde si budou moci sami vyzkoušet některé techniky. Přehlídka startuje ve čtvrtek 3. února.

Mimořádná událost

Reálným případem „splašeného“ vlaku, který před několika lety ujel strojvůdci i s cestujícími na Českomoravské vrchovině, se inspiroval tvůrce diváckého hitu Vlastníci Jiří Havelka, který do nové komedie opět obsadil domácí hvězdy Václava Koptu, Janu Plodkovou, Igora Chmelu nebo Jenovéfu Bokovou. Se značně nesourodou skupinou pasažérů, z nichž by každý nastalou situaci nejraději řešil po svém, se diváci v kinosálech setkají od čtvrtka 3. února. Další tipy nejen na letošní kinematografii si přečtěte zde

Česká stopa na Expo i retrospektiva Petra Zlamala

Muzeum moderního umění Olomouc zahajuje, tentokrát vzhledem k epidemiologické situaci bez vernisáže, dvojici nových výstav. 3. února začíná přehlídka kolekce fotografií a dokumentů československých pavilonů na Světových výstavách v Bruselu, Montrealu a Ósace pohledem spoluautora pavilonu v rámci kanadského Expa Miroslava Řepy. Od čtvrtka si zároveň bude možné prohlédnout práce expresivního malíře Petra Zlamala za posledních více než šest dekád.

Mléčné sklo

Scenárista Marek Epstein, jenž má na kontě dramata Šarlatán či Ve stínu, uvede na prknech Divadla Mana v pražských Vršovicích v pátek 4. února svou autorskou hru o světě velkého byznysu a firemních i rodinných intrik. Pohnutkou mu byl novinový článek pojednávající o matce, jež nedokázala odložit nemocného syna, o kterého se již nezvládala starat. „Těch několik lakonických řádků bylo tak nabitých emocemi, že už jsem příběh nedokázal odložit,“ prozradil Epstein. V hlavní úloze se předvede Martin Dejdar.

Proč se dítě vaří v kaši

Dramatický příběh světské rodiny, která před komunistickém režimem v Rumunsku prchá na Západ za lepšími vyhlídkami, sepsala před sedmnácti lety spisovatelka Aglaja Veteranyi. Stejnojmenného jevištního zpracování prózy se ujal inscenační tým v brněnské Huse na provázku, který jej publiku v premiéře představí v pátek 4. února v titulní roli s laureátkou Ceny divadelní kritiky Terezou Marečkovou.

Dream of Orion

Spirituální cestu slibuje koncert francouzsko-české dvojice, který se z původního dějiště v pražském Rock Café přesouvá do hygienicky bezpečnějšího venkovního prostoru v Riegrových sadech. Datum a čas nicméně zůstávají stejné – pátek 4. února od 19 hodin.

Mimořádné prohlídky Hrabalovy chaty

Unikátní příležitost nahlédnout do útrob chaty Bohumila Hrabala v osadě Kersko na Nymbursku, která se stala dějištěm i filmovou lokací spisovatelovy klasiky Slavnosti sněženek, se naskytne v sobotu 5. února od 10 do 16 hodin. V chátrajícím objektu, který odkoupil Středočeský kraj, má vzniknout expozice s literátovými osobními předměty a rozšířenou realitou, otevřít by se mohla už za dva roky. 

Foto: Aerofilms

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!