Italská tvorba na MFFKV

Italská tvorba na MFFKV 

Italskou kinematografii bude na letošním 47. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary reprezentovat celkem osm filmů. Téměř po celou dobu festivalu bude součástí programu také speciální sekce Pocta Michelangelu Antonionimu.

Román o jednom masakru (Romanzo di una strage)

Do hlavní soutěže byl vybrán film režiséra Marca Tullia Giordana Román o jednom masakru (Romanzo di una strage). Předlohou filmu se stal bombový útok, k němuž došlo 12. prosince 1969 v bance na Piazza Fontana v Miláně. Pozadí případu, jehož vyšetřováním byl pověřen komisař Luigi Calabresi, bylo natolik složité, že tvůrci nepotřebovali nic romantizovat, aby vytvořili působivé kriminální drama a současně i obraz Itálie oné doby. Hostem filmového festivalu Karlovy Vary bude scenárista Sandro Petraglia od 1. do 4. 7.

Vacuum

Italský film Vacuum se na letošním 47. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary představí v sekci Fórum nezávislých. Mladí manželé Arianna a Milo se radují z narození prvního děťátka. Po půlroce je však všechno jinak: život v bytě na turínském předměstí se pro Ariannu mění v ubíjející rutinu. Ekonomická krize a poporodní deprese se hluboce otiskují do života mladé ženy, která zoufale hledá způsob, jak znovu najít sebe samu. Debutující režisér Giorgio Cugno své vizuálně působivé drama opřel o autentické detaily a klaustrofobní atmosféru.

Film na festivalu uvedou režisér Giorgio Cugno, producent Marta Giordanino, představitelka hlavní ženské role Simonetta Ainardi a scénografka Sara Simonetti. Tvůrčí tým filmu bude na festivalu přítomen od 5.  do 8. 7.

Caesar musí zemřít (Cesare deve morire)

V sekci Horizonty bude promítnut vzrušující dokument více než osmdesátiletých režisérů o nastudování Shakespearova Julia Caesara v nejtěžším římském vězení s názvem Caesar musí zemřít. Interprety všech postav dramatu se stali vězňové, jejichž osud setkání s uměním v mnoha případech ovlivnilo. Film získal letos v Berlíně Zlatého medvěda. Na festivalu ho doprovodí herec Salvatore Striano od 30. 6. do 2. 7.

Diaz: Neuklízej tu krev/ Diaz

Film režiséra Daniela Vicariho Diaz: Neuklízej tu krev bude na letošním MFF KV uveden v sekci Horizonty. Film je dramatickou rekonstrukcí policejního zásahu proti účastníkům protestů během summitu G8 v Janově v červenci 2001. Mladí lidé z celého světa na straně jedné a horda brutalitou posedlých policistů na straně druhé. Snímek nanejvýš otevřeně vykresluje bezpráví jedné noci. Režisér Daniele Vicare bude hostem festivalu od 2. do 4. 7..

Dracula Daria Argenta/ Dario Argento's Dracula

Na letošním 47. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, v rámci sekce Půlnoční filmy, bude promítán film Dracula Daria Argenta režiséra Daria Argenta, mistra hororového žánru, kterého není třeba představovat, stejně tak jako transylvánského knížete temnot. Tradiční upírský příběh v pojetí netradičního italského režiséra tentokrát získává další rozměr a k tomu navíc Rutgera Hauera a Asii Argento. Režisér Dario Argento bude hostem festivalu od 30. 6. do 1. 7.

Pelešjanovo mlčení (Il silenzio di Pelešjan)

Mezi Dokumentárními filmy bude uveden nový film režiséra Pietra Marcella. Na základě řady archivních dokumentů a ukázek z filmu polozapomenutého arménského filmového génia Artavazda Pelešjana i z myšlenkově spřízněných děl Sergeje Ejzenštejna a Dzigy Vertova skládá italský tvůrce náladovou mozaiku přibližující invenční přístup Pelešjana k využití filmového jazyka. Snímku o délce 50 minut bude předcházet uvedení dvou dokumentů Artavazda Pelešjana. Na festival zavítá producentka filmu Marianna De Liso, a to od 2. do 5. 7.

Pevnina (Terraferma)

V rámci sekce Horizonty na letošním MFF Karlovy Vary Karlovy Vary bude uveden italský film Pevnina – film o touze najít kdesi na pevnině lepší budoucnost pro své děti. Tři generace rodiny starého rybáře Ernesta, žijící na ostrůvku, kde už rybolov nahradila turistika, nečekaně naruší Afričanka Sára, kterou vyplavilo moře. Podle úřadů ji rodina nesmí ukrývat, ale Sára čeká dítě. Mají ji vnímat jako vetřelce, nebo jako lidskou bytost?

Hostem festivalu bude herec Filippo Pucillo. K dispozici k rozhovorům bude od 1. do 3. 7.

Reality Show (Reality)

Komediální film Reality Show je na programu letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zařazen v sekci Horizonty. Matteo Garrone, laureát Velké ceny z festivalu v Cannes, v něm překvapil odklonem od stylu proslulé Gomorry v příběhu neapolského prodavače ryb a příležitostného entertainera Luciana, který se coby kandidát na účast v proslulé reality show nečekaně ocitá přede dveřmi vily Velkého bratra. Všednodenní realita a sny o luxusním životě se prolínají v hořké komedii, jež důrazem na fantasknost a pohledem upřeným na extatické vytržení hraničící s šílenstvím připomíná Garroneho krajana Felliniho. Herec Nando (Fernando) Paone bude na festivalu přítomen od 1. do 4. 7.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!