Guru Jára na Voyo, sexuální turismus v Asii i The Lumineers v novém. Přinášíme týdenní tipy od 10. do 16. ledna

Guru Jára na Voyo, sexuální turismus v Asii i The Lumineers v novém. Přinášíme týdenní tipy od 10. do 16. ledna 

Co vás čeká a nemine v kulturní sféře během aktuálního týdne? Vojtěch Kotek zamíří coby kontroverzní duchovní mistr tantry na Voyo, belgická malířka Laura Limbourg poodhalí odvrácenou stránku thajského cestovního ruchu a folkrocková skupina The Lumineers přinese nové album.

Euforie podruhé

Držitelka ceny Emmy Zendaya se znovu ukáže v roli náctileté narkomanky Rue, která se ve druhé řadě bude snažit najít naději a současně se vypořádat s tíhou lásky, ztráty a závislosti. První z celkových osmi epizod je už dostupná na platformě HBO GO, další budou následovat vždy po týdnu.

Kultovní počin Sedm

Věčně dobré filmy, které se asi nikdy neomrzí, to je programová linka Nightcall v Garáži pražských Kasáren Karlín. Sedm smrtelných hříchů potrestaných sedmi brutálními vraždami řeší Brad Pitt s Morganem Freemanem v devadesátkovém thrilleru Sedm. Snímek zde můžete zhlédnout v úterý 11. ledna a přispět dobrovolným vstupným v rozmezí padesáti až dvou set korun.

Proslov

Navzdory titulu představení se v pohybové one woman show Anny Polívkové na půdě brněnského Divadla Bolka Polívky moc hovořit nebude. Respektive, hrdinka touží říct proslov, ale nenachází k němu správná slova, kterými by se vyjádřila ke smyslu bytí nebo záchraně lidstva. Jak to dopadne, se dozvíte během premiéry ve středu 12. ledna.

Festival 13+

Ač název přehlídky v pražském Divadle v Dlouhé naznačuje teenagerskou cílovou skupiny, trojice uváděných inscenací je určena divákům jakéhokoliv věku vyššího třinácti let. Naivní divadlo Liberec přiveze ve středu 12. ledna komedii na hranici mezi virtuálním a fyzickým světem Řekl bych nějakej vtip a pak bych umřel smíchy. Následující večer bude patřit Tomáši Dianiškovi a jeho portrétu věhlasné zpěvačky Špinarka z repertoáru ostravského Divadla Petra Bezruče. Nakonec v sobotu 15. ledna program uzavře plzeňská Alfa s představením o dezinformacích Pravdu má každý svou (?).

Laura Limbourg: Hump In Honey

Do jihovýchodní Asie, a především do Thajska, lidé nejezdí jen za přírodními skvosty, ale i za účelem sexuální turistiky. Fenomén zkoumá v souboru maleb původem belgická výtvarnice Laura Limbourg, jež aktuálně dokončuje studium na AVU. Šokující byl pro autorku kontrast hluboce zakořeněného buddhismu s masově rozšířenou prostitucí a organizovaným zločinem, nad nímž tamní úřady z ekonomických důvodů přimhuřují oči. Výstava začíná v pražské Trafo Gallery ve čtvrtek 13. ledna, část přehlídky bude k vidění v nedalekém divadelním prostoru Jatka 78.

Žižkovský televizní vysílač bez rodičů

Pokud máte děti ve věku osmi až osmnácti let, nepřehlédněte speciální výpravu pořádanou pražským Centrem architektury a městského plánování (CAMP). Ve čtvrtek 13. ledna odpoledne se mohou zúčastnit výletu na nejvyšší pražskou stavbu, jíž je Žižkovská věž. Kromě velkolepého výhledu na metropoli je čekají i úkoly a hádanky. Příchozí s sebou musí mít platnou Lítačku a podepsaný souhlas zákonných zástupců.

Nová deska The Lumineers

Folková dvojice z amerického Denveru nabízí po tříleté přestávce své čtvrté studiové album Brightside, k němuž už loni v listopadu vydala titulní track nahraný za jediný den. „Je to jako sen v horečce patnáctiletého člověka, americká love story v celé své kráse a zlomeném srdci,“ prozradil ke skladbě zpěvák a kytarista kapely Wesley Schultz. Celá deska bude obsahovat devět songů, které si diváci budou mít možnost poslechnout od pátku 14. ledna.

Guru

Značka Voyo Originál pokračuje po portrétu masového vraha v Případu Roubal v další reálné kauze z domácího prostředí. V pátek 14. ledna nabídne pilotní epizodu třídílné minisérie věnované sexuálním útokům na ženy maskovaným tantrickými cvičeními a kurzy jógy. Pod režijním vedením Bisera Arichteva, jenž nyní bojuje o Cenu české filmové kritiky za loňský seriál Kukačky, se představí Vojtěch Kotek po boku Anny Fialové.

Pavel Vavroušek: Nová Sedlica

Do nejvýchodnější obce někdejšího Československa se během let 1971 až 1981 pravidelně vracel fotograf Pavel Vavroušek, aby zaznamenal tamější už málo viděnou venkovskou pospolitost a jednu z posledních výsep tradičního životního stylu. Po čtyřech dekádách, kdy výsledné snímky ležely v archivu, si je budou moci zájemci prohlédnout od pátku 14. ledna v Leica Gallery Prague

A se mnou zmizel svět

Uznávaná švýcarská autorka Sibylle Berg opět míří na českou scénu. Divadlo Letí zpracovalo její loňskou hru A se mnou zmizel svět, v níž se zamýšlí nad reflexí dosavadního života s blížící se smrtí protagonistky. Skepticky se domnívá, že takové ohlédnutí bude očima mileniála připomínat víceméně scrollování na sociálních sítích než skutečně důstojné vzpomínání. Inscenace v hlavních rolích s Lucií Čižinskou, Petrou Nesvačilovou a Natálií Drabiščákovou bude mít premiéru v pražské Vile Štvanice v sobotu 15. ledna, nejbližší repríza se uskuteční 25. února. 

Foto: archiv Voyo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!