Představitel Josefa K. v inscenaci Proces Jakub Rašek: Kafkův hrdina je sám proti všem

Představitel Josefa K. v inscenaci Proces Jakub Rašek: Kafkův hrdina je sám proti všem 

V den svých třicátin je zatčen, aniž by znal důvod svého zadržení. Zeměměřič Josef K. je v románu Franze Kafky zatažen do nemilosrdného justičního procesu, který do baletní podoby převedlo Národní divadlo. V alternaci s italským tanečníkem Giovannim Rotolem se v ústřední roli objevuje tuzemský umělec Jakub Rašek.

Patříte k předním sólistům Baletu Národního divadla, ale také k výrazným osobnostem s nepřehlédnutelným espritem. Co o sobě prozradíte?

Jsem velký snílek! Jedním z mých snů bylo dostat se do Národního divadla. To se mi splnilo. Dalším je koupit si Porsche 911, protože jsem blázen do aut. Můj táta je automechanik a provozoval autoškolu. Řízení mám moc rád – a ani mejdany mi nejsou cizí! Jinak jsem klidný a mírumilovný optimista, který si z ničeho nedělá hlavu. Kromě rychlých aut miluju taky zvířata.

Máte nějaká doma?

Jasně, s přítelkyní jsme si vybudovali úplnou zoologickou zahradu. Kromě psů Eduarda a Šošany máme agamu Mango a hroznýše Huberta. Proč zrovna hada, to se mě neptejte. Skončil u mě náhodou a já jsem si ho nechal nejspíš proto, že k hadům mám vztah od dětství.

Vlastně jste takový hadí muž dodnes. Kdy a jak jste se dostal k tanci?

Mám sestru dvojče, chodila do baletu, a protože mě v tu dobu neměl kdo hlídat, musel jsem tam chodit s ní. Pak potřebovali kluky do představení Louskáčka a už jsem se vezl. Začal jsem v osmi letech, osm let jsem byl na konzervatoři a osm hodin denně trénoval. V Národním divadle jsem osmou sezonu. Být profesionálním tanečníkem je náročné, ale krásné. A ten potlesk diváků! Nádhera. 

Užíváte si zejména role v moderních choreografiích. Zazářil jste v titulu Gods and Dogs Jiřího Kyliána. Jak jste to prožíval?

Bylo mi velkou ctí zaskočit za dnes už bývalého prvního sólistu Ondřeje Vinkláta, když se zranil. Nejdůležitější jsou při tanci emoce a příběh, který vyprávíte. Urtzi Aranburu, Kyliánův asistent, který to s námi nastudovával, neustále mluvil o tom, co bychom měli při tanci cítit, co by z nás mělo vyzařovat. Zkoušet s ním byl zážitek.

Nyní se chystá série představení Kafka: Proces, ve kterých ztvárníte hlavní postavu – jak byste popsal Josefa K.?

Je sám proti všem. Nechápe, co se s ním děje, a všichni se k němu obracejí zády. Na konci umírá zoufalý a osamělý, je to depresivní až k zbláznění. Kolegové mi ale pomáhají, především můj skvělý baletní mistr Alexandre Katsapov. Na pana K. se moc těším.

Co byste vzkázal čtenářům?

Aby se měli rádi, neřešili blbosti, chodili do divadel a podporovali naše krásné kulturní dědictví. Ale to by asi řekl každý, že?

Foto: Serghei Gherciu, archiv ND

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!