SOUTĚŽ: Cosi fan tutte. V Mozartově opeře se představí Kateřina Kněžíková i Petr Nekoranec

SOUTĚŽ: Cosi fan tutte. V Mozartově opeře se představí Kateřina Kněžíková i Petr Nekoranec 

Vedle Dona Giovanniho a Figarovy svatby se za hlubší a pravdivější dílo skladatele W. A. Mozarta a libretisty Lorenza da Ponteho považuje Cosi fan tutte. Stavovské divadlo premiérově uvede hvězdně obsazený titul v sobotu 8. ledna.

SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA

Autoři po velkolepějších dílech zvolili komorní příběh řešící partnerské vztahy čtveřice protagonistů. Sázka starého filozofa Dona Alfonsa se dvěma zamilovanými důstojníky o stálost jejich dívek provede oba páry sledem situací, které vyústí v hořké poznání o křehkých poutech lásky.

Ze zdánlivě triviální historky vytvořil Mozart jedno ze svých nepropracovanějších děl, udivující nejen melodiemi a barevností orchestrace, ale rovněž pozoruhodně vykreslenou charakteristikou postav a situací. Opera byla poprvé představena roku 1790 ve vídeňském Burgtheatru pod taktovkou samotného Mozarta. Do Prahy se novinka dostala následujícího roku.

Così fan tutte je ve srovnání s ostatními tituly Da Ponteho cyklu méně akční, ale na druhé straně je hlubší a pravdivější. Pohybuje se na pomezí komedie a tragédie,“ uvedla Tatjana Gürbaca, která se ujala režie. V hlavních rolích se představí tuzemské operní ikony Kateřina Kněžíková Petr Nekoranec, dirigentem se stane Karsten Januschke.

Foto: Zdeněk Sokol, ND

Rádi byste získali volné vstupenky na nejbližší reprízu představení v pátek 21. ledna? Stačí zodpovědět dvě otázky a lístky mohou být vaše. Soutěžíme o 2x2 vstupenky na inscenaci.

Soutěžní otázka 1:

Ve které evropské metropoli měla opera Cosi fan tutte premiéru?

Soutěžní otázka 2:

Jaké je vaše oblíbené dílo o lásce či nevěře?

Správnou odpověď na první otázku a vlastní odpověď na druhou otázku nám napište do komentáře pod příspěvkem se soutěží na našem facebookovém profilu nebo na e-mail soutez@informuji.cz (do předmětu napište OPERA). Výherce vyhlásíme v pondělí 17. ledna. Přejeme hodně štěstí!

Poskytnuté údaje nebudou použity k marketingovým účelům ani k jiné manipulaci.

Vyhrazujeme si právo soutěž kdykoliv ukončit, případně změnit její pravidla. V případě neobdržení vstupenek a soutěžních materiálů od našich partnerů nedodáme tyto materiály (výhry) výhercům.

Foto: Zdeněk Sokol, ND

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!