Bowieho ztracené album, Fila v dokumentu i devadesátkoví mafiáni. Přinášíme tipy od 3. do 9. ledna

Bowieho ztracené album, Fila v dokumentu i devadesátkoví mafiáni. Přinášíme tipy od 3. do 9. ledna 

S příchodem nového roku nabízíme pravidelnou dávku kultury. Nahlédnout do zločinů divokých devadesátek budete moci v České televizi, dokumentarista Martin Mareček vás zase zavede do nitra filmového glosátora Kamila Fily. Nepřehlédněte ani nové nastudování Mozartovy opery v Národním divadle nebo znovunalezenou desku Davida Bowieho.

Devadesátky

Období čerstvě po listopadové revoluci znamenalo kromě pozitivních aspektů také vzestup kriminality. Reálné klíčové kauzy první poloviny dekády zkoumá režisér Peter Bebjak v šestidílné minisérii, do níž přizval dva výrazné scenáristy – Josefa Mareše, podepsaného pod Případy 1. oddělení, a Matěje Podzimka, který na sebe upozornil snímky Metanol či Dukla 61 a nedávno také seriálem Ochránce.

První epizodu zasazenou do roku 1993 uvidí diváci ČT 1 v neděli 9. ledna. Nové dílo doprovodí dokumentární cyklus Polosvět, který poodkryje tehdejší organizovaný zločin mezi světskými nebo veksláky.

Síla

Věhlasný filmový publicista Kamil Fila se posledních pár let potýká s problémy v partnerském životě, krizí středního věku i depresí. Vhled do jeho nesnadného života nabízí dokument v režii Martina Marečka, dvojnásobného držitele Českého lva, jenž se kromě intimního portrétu pokouší rovněž o obecnější reflexi proměn a podob maskulinity v postindustriální společnosti. Po festivalové premiéře počin vstoupí do kin ve čtvrtek 6. ledna.

Do nového roku s dobrou náladou

Pod takovým titulem uvádí své první vystoupení v letošním roce smyčcový orchestr Harmonia Praga, který velký sál Novoměstské radnice v Praze rozezní ve čtvrtek 6. ledna od půl osmé večer. Publikum se tentokrát může těšit na tradiční kvíz a také na ochutnávku moravských vín ve foyer během koncertní přestávky.

Ztracené Bowieho album v deluxe verzi

Kompletní podoba desky Toy zesnulého zpěváka Davida Bowieho, která měla původně vyjít na začátku tisíciletí, spatří světlo světa v pátek 7. ledna. Zahrnovat bude osmatřicet skladeb, a to předělávky songů z druhé poloviny šedesátých let, mezi nimi kupříkladu singl Liza Jane stvořený interpretem ještě pod dřívějším jménem David Jones, i pár písní z pozdějšího období.

Cosi fan tutte

Tak to dělají všechny anebo Škola milenců, pod těmito českými názvy je známá Mozartova opera, kterou se vrací do tuzemské metropole. Tříhodinová inscenace, v níž se objeví mimo jiné také diva Kateřina Kněžíková, bude mít na prknech Stavovského divadla premiéru v sobotu 8. ledna. Stárnoucí filozof se vsadí se dvěma zamilovanými důstojníky, zda jim jejich milé nepodlehnou nevěře. Z na první pohled obligátního tématu vytvořil skladatel nadčasovou záležitost, o jejíž nastudování se postarala německá režisérka Tatjana Gürbaca.

Nebezpečí přetečení

Na ploše padesáti minut shrnou čtyři studenti Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU svůj skeptický postoj k etiketě, podle níž si coby lidé ve společnosti nejsme rovni, ale všichni hrajeme podle stejných pravidel. Jak tíživý tento stav může být, ukážou v novém představení, které poprvé uvedou v Divadle DISK v neděli 9. ledna.

Zavírání Vánoc na Chvalském zámku

Přijďte se rozloučit s končícím svátečním obdobím, které za příznivého počasí připomene Chvalský zámek v hlavním městě. Ve venkovních prostorách u tamní tvrze návštěvníky v neděli 9. ledna odpoledne čeká živý betlém s koledníky, ale také příchod tří králů, kteří se objeví úderem čtrnácté hodiny a poté v půl čtvrté. S koncem víkendu bude možné naposledy zhlédnout vánoční výstavy i přehlídku fotografií Miloše Fikejze, jenž v devadesátých letech hojně zachycoval prezidenta Václava Havla. 

Foto: Klára Cvrčková, archiv ČT

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!