Kutnohorské GASK budou v roce 2022 panovat ženy výtvarnice

Kutnohorské GASK budou v roce 2022 panovat ženy výtvarnice 

Čtveřici významných domácích autorek vnese do svého výstavního programu v příštím roce Galerie Středočeského kraje. V retrospektivě se nejprve představí Adéla Matasová, na kterou naváže Kamila B. Richter s malbou inspirovanou novými médii. Závěr sezóny bude patřit sestrám Válovým a jejich přehlídce se svědectvím o postavení genderu v rámci umělecké scény.

Fenomén přírodně, matematicky či společensky podmíněných systémů zkoumá už od šedesátých let multimediální tvůrkyně Adéla Matasová, jejíž rozsáhlá výstava Metasystémy potrvá od 20. března do 5. června. K vidění budou její díla využívající energii vlastního těla i nejrůznější materiály, které přetváří do kinetických objektů a v neposlední řadě do videa.

Ultima Culpa alias Konečná chyba, tak zní následující expozice Kamily B. Richter, v jejíž tvorbě je silným podnětem přenos dat z digitálních nosičů do média olejomalby. Společně s autorkou se od 19. června do 9. října ukáže její spolupracovník, průkopník nových médií Michael Bielický.

Kamila B. Richter, To Err is Divine II.. Foto repro: archiv GASK

Šestého listopadu se otevře vrcholná přehlídka roku, Cesta předurčena osudem, kterou kurátoři budou reflektovat sté výročí narození dvojčat Válových. Signifikantním znakem jejich počinů je silný soucit s údělem člověka, který se propsal zprvu do kladenských industriálních výjevů, později do symboliky zobecněných figur. Součástí výstavy, jež zůstane přístupná do února 2023, budou ukázky z pozůstalosti dvojice, ať už kresby, skici nebo grafiky.

Experimentální a alternativní melodie už počtvrté do historických interiérů galerie i pod širé kutnohorské nebe zavane festival A Day of Sound, a to 10. září pod dramaturgickým vedením hudebního publicisty Pavla Klusáka.

Kromě zmíněných čtyřech stěžejních událostí se uskuteční i další menší výstavy nebo jarní a adventní design market. Ve spolupráci s libčickou galerií arto.to se v květnu představí belgický fotograf Dan Zollmann. 

Foto repro: Květa Válová, Strážci, 1969, archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!