Film podle Eleny Ferrante i vzpomínka na Harryho Pottera. Přinášíme tipy na týden od 27. prosince do 2. ledna

Film podle Eleny Ferrante i vzpomínka na Harryho Pottera. Přinášíme tipy na týden od 27. prosince do 2. ledna 

Jak se kulturně vyžít na sklonku roku 2021? Na streamovacích platformách najdete adaptaci novely Eleny Ferrante i speciál, který vás přenese zpátky do Bradavic. Nenechte si ujít ani sváteční návštěvu trojské zoo nebo intenzivní setkání s argentinským tancem.

Smrt roku 2021!

Hugh Grant, Cristion Milioti a další obměněné osobnosti komediálního speciálu navazujícího na loňský originál nastupují, aby zasadili ránu uplynulým dvanácti měsícům. V pseudodokumentu kombinujícím reálné záběry z druhého covidového roku s komentáři fiktivních postav rozeberou problémy i pár příjemných událostí, které provázely přetrvávající pandemii. Satira je nyní k vidění na streamovací platformě Netflix.

Sváteční Zoo Praha

Jak si obyvatelé trojské zoo užijí své vánoční dary v podobě krmení a nevyužitých vánočních stromků, to můžete spatřit do středy 29. prosince během speciálních setkání u zvířat. O prvním lednovém víkendu se potom můžete těšit na novoroční program, který zahrne vystoupení lachtanů, krmení vlků či tučňáků nebo třeba setkání u ďáblů medvědovitých v novém pavilonu Darwinův kráter.

María de Buenos Aires

Činohru, operu a tanec spojuje s intenzivním argentinským příběhem na jevišti inscenace s hudbou Ástora Piazzoly podle libreta Horacia Ferrera, kterou vůbec poprvé v tuzemsku uvede pražské Divadlo ABC ve středu 29. a ve čtvrtek 30. prosince. Titulní postava osciluje mezi vykřičeným domem a svatostánkem, mši střídá s hříšnými pohyby těla, modlitby s opileckým zpěvem a špínou pokleslých hospod.

Temná dcera

Celovečerní podobu dostává další dílo tajemné autorky Eleny Ferrante, podle jejíž proslulé tetralogie Geniální přítelkyně běží stejnojmenný seriál HBO. Spisovatelčinu dřívější prózu Temná dcera, která dosud nevyšla v českém překladu, zpracovala coby svůj režijní a scenáristický debut věhlasná herečka Maggie Gyllenhaal. Olivia Colman ve snímku ztvárňuje ženu na přímořské dovolené, jejíž poklidný pobyt naruší setkání s mladou matkou a její dcerou, který v hrdince vyvolá nepříjemné vzpomínky na vlastní rané mateřství. Premiérový titul se ve videotéce Netflix objeví v pátek 31. prosince.

Novoroční koncert České filharmonie

Melodie Johanna Strausse mladšího, Josefa Strausse i Franze Lehára. Tradiční hudební vítání nastoupivšího roku v podání České filharmonie se tentokrát uskuteční bez účasti veřejnosti, která o něj ale nepřijde. Koncert budou lidé moci sledovat v přímém přenosu na ČT Art nebo na facebookovém profilu, a to v sobotu 1. ledna od 20 hodin.

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic

Letos v listopadu uplynuly dvě dekády od chvíle, kdy slavný kouzelník Harry Potter ožil z pera J. K. Rowling na stříbrném plátně s tváří Daniela Radcliffa. Nejen ústřední představitel, ale i další hvězdy z obsazení, ať už Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Tom Felton, Ralph Fiennes nebo Gary Oldman, se v retrospektivním speciálu vrátily do londýnských studií Warner Bros zavzpomínat na natáčení. Pod pokličku jedné z nejslavnějších filmových fantasy sérií budou fanoušci moci nahlédnout od soboty 1. ledna na HBO GO.

Ivo Medek Kopaninský: Nejen nůžkami

Koláže, malby, kresby, asambláže, ale i papel-picada, stamp-art a další smíšené techniky – tomu všemu se věnoval výtvarník z Přední Kopaniny, jenž byl i uznávaným restaurátorem historických zbraní a tvůrcem soch z různorodých materiálů. Široký záběr autorovy tvorby ukazuje aktuální přehlídka v Galerii Smečky v centru metropole. Děti, studenti, senioři či držitelé zákaznické karty Pražské plynárenské mají vstup zdarma. 

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!