Torrentinovy osmdesátky i vánoční Střecha Lucerny. Přinášíme týdenní tipy od 13. do 19. prosince

Torrentinovy osmdesátky i vánoční Střecha Lucerny. Přinášíme týdenní tipy od 13. do 19. prosince 

Poslední týden před svátečními dny nabídne novinku věhlasného Paola Sorrentina na VOD, exteriérovou divadelní galerii i hvězdně obsazenou jevištní komedii. Nepřehlédněte ani Dyzajn Market nebo třeba tipy z repertoáru Národního divadla.

Boží ruka

Svůj dosud nejosobnější příběh vnesl na stříbrné plátno oscarový filmař Paolo Sorrentino, který se v novém snímku vrací do vlastní adolescence, strávené v turbulentních osmdesátých letech v rodné Neapoli. Nečekanou radostí pro jeho ústředního hrdinu Fabietta Schisu tehdy je zjevení fotbalisty Diega Maradony, prožívá ale stejně nepředvídanou tragédii. Drama o rodině, lásce, ztrátě, sportu a kinematografii vstoupí do videotéky Netflix ve středu 15. prosince.

Druhá řada Zaklínače

Netflix tento týden potěší příznivce seriálu v americko-polské koprodukci podle věhlasné předlohy mistra fantasy Andrzeje Sapkowského. Od pátku 17. prosince nabídne osm nových epizod, v nichž protagonista Geralt z Rivie zamíří s princeznou Ciri na nejbezpečnější místo, jaké zná, totiž na pevnost Kaer Morhen, kterou si televizní diváci prohlédnou vůbec poprvé.

Klasika i moderna v Národním divadle

Strhující zážitek přináší na jeviště balet Proces na motivy stejnojmenného románu Franze Kafky, v němž je divák vtažen nápaditým pohybovým slovníkem i doslova filmovým scénografickým řešením. Příběh Josefa K., zmítajícího se v soudní mašinérii a ztraceného ve víru podivných událostí, uvidíte na prknech Stavovského divadla v novém roce od soboty 22. ledna. Divadelním fajnšmekrům tak vstupenkami můžete zajistit optimální vánoční dárek, získají tím navíc i vstup na komentovanou procházku po Praze, jež je zavede po stopách slavného autora předlohy.

Dílo Obrazy ze života bohémy pařížského malíře a spisovatele Henryho Murgera bylo pro skladatele Giacoma Pucciniho stimulem pro sepsání opery Bohéma, odehrávající se mezi čtveřicí mladých a nekonvenčních umělců žijících na pařížském Montmartru. Státní opera Praha inscenaci v režii Ondřeje Havelky v tomto roce uvádí ještě třikrát, a to ve středu 22., v sobotu 25. a následující středu 29. prosince. Předprodej vstupenek stále běží.

Muž mojí ženy

Dvojí život ženy, která dokáže po dobu pěti let obelhávat stejným způsobem dvojici mužů, z nichž každý věří, že je právě on jejím jediným partnerem, ukazuje premiérové představení na prknech Divadla na Fidlovačce. Poprvé komedii fenomenálního chorvatského dramatika Miro Gavrana publikum zhlédne v pátek 17. prosince. Duo mužů žijících v naprostém omylu ztvární Michal Dlouhý s Davidem Novotným.

Prague Quiet Music Festival

Zpomalit v předvánočním shonu a meditativně rozjímat budou moci návštěvníci pilotního ročníku festivalu pod taktovkou Českého muzea hudby v Praze. Speciální tříhodinový koncert se odehraje v sobotu 18. prosince, kdy bývalý malostranský kostel rozezní skladby Jamese Weekse, Iana Mikysky, Lindy Catlin Smith a dalších autorů. Jemné kontemplativní melodie doplní rostlinná scénografie, světelná instalace i podávaný čaj. Leitmotivem večera se totiž stane plevel.

Festival Za dveřmi

Venkovní prostory Pražské tržnice v Holešovicích mezi čtyřiadvacátou a pětadvacátou halou od pátku 17. do neděle 19. prosince tradičně oživí divadelní galerie. Každý večer tu soubory V.O.S.A. Theatre, MansterVille, Blackout Paradox a platforma LightLab odehrají představení Metamorfóza, jež je plné interaktivních instalací, ohňových objektů, akrobatických konstrukcí či artistických výkonů za doprovodu živé hudby.

Vánoční Střecha Lucerny

Uprostřed Václavského náměstí si navzdory zrušeným vánočním trhům můžete užít sváteční atmosféru se stovkou stromečků, živými kapry, betlémem se zvířátky a sněhulákem, umocněnou výhledem na Hradčany. Střecha paláce Lucerna je otevřená každý den až do příští středy 22. prosince. Ke vstupence dostanete svařák nebo horký mošt a těšit se můžete i na speciální program vybraných dní, třeba klavírní koncert nebo vystoupení cimbálovky.  

Dyzajn Market

Pokud sháníte dárky a rádi byste se vyhnuli davům v nákupních centrech, nenechte si o čtvrtém adventním víkendu ujít poslední Dyzajn Market v tomto roce, který tentokrát zaplní Piazzetu Národního divadla. V sobotu i neděli od 10 do 18 hodin tu můžete vybírat mezi dvěma stovkami lokálních designérů vytvářejících šperky, oblečení, doplňky do domácnosti, hračky, dekorace nebo třeba papírenské zboží. Hlad a žízeň zažene místní gastrozóna.

Štědrý dům v Jablonci

Také severočeské město podporuje drobné tvůrce, kteří v jabloneckém Domě nábytku prodávají výhradně vánoční sortiment od ručně vyráběných dekorací přes hračky až po domácí marmelády. Štědrý dům na náměstí doktora Farského zůstane otevřený už jen do neděle 19. prosince.

Meat Design v Ostravě

Slezané se mohou za současným designem vypravit po celý tento týden do ostravských ulic a výloh. V Nádražní a Tyršově a v sobotu mezi desátou a patnáctou hodinou také výjimečně v Trojhalí Karolína si mohou prohlédnout instalace s tvorbou vybraných autorů z bezpečí venkovních prostor. U jednotlivých kousků nechybí QR kód, skýtající podrobnější informace o dílech či přímo odkaz na e-shop.

Foto: Gianni Fiorito/Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!