Pražské Studio Ypsilon zadaptuje Shakespearův Sen noci svatojánské

Pražské Studio Ypsilon zadaptuje Shakespearův Sen noci svatojánské 

Jako první velký titul aktuální sezóny připravuje legendární pražské Studio Ypsilon adaptaci bláznivé Shakespearovy komedie, kterou uvádí pod názvem Sen noci svatojánské, jak se nám zdá (poněkud i jako Svátek osla) v režii hostujícího Martina Tichého. Premiéry proběhnou 3. a 5. prosince, nejbližší reprízy budou následovat 6., 12. a 17. prosince.

Sen noci svatojánské v podání Studia Ypsilon je hrou o bláznivých proměnách lásky, které se můžeme smát, zoufat si, nebo se z ní radovat. Půjde o hru o lásce šťastné i nešťastné, o lásce náctiletých i dospělých, o lásce po letech i o lásce k divadlu.

Jsem rád, že zde můžu inscenovat Sen noci svatojánské. Jednak proto, že mi přijde Ypsilonka jako obzvlášť živé divadlo, které si umí hrát. A Sen noci svatojánské coby klasika hravost potřebuje. A pak jsem Shakespeara na rozdíl od Molièra ještě nikdy nepotkal, a i to mě lákalo,“ uvedl režisér Martin Tichý.

Podle režiséra se s tvůrčím týmem snažili oživit příběh tak, aby se nás dnes co nejvíce týkal. „Verše někde zachováváme, jinde text bereme jako inspiraci a vytváříme nový. Něco vzniká improvizací. Snažíme se, aby divák měl co nejvíce vjemů a témat, které může nasát,“ upřesnil.

V nastudování Snu noci svatojánské je důležitý v názvu přídavek ‚jak se nám zdá‘, což napovídá, jak se Shakespearovým textem pracovat. Jak si ho víc přivlastnit a zároveň se opírat o dnešní životní pocity i možnosti. Proto třeba i další podtitul v závorce poněkud i jako Svátek osla. Zkrátka umět svět vidět i naruby,“ doplnil ředitel a umělecký šéf Studia Ypsilon Jan Schmid.

Z kmenových herců si dvojroli Thesea a Oberona zahraje Petr Vršek, Hippolytu a Titanii Renata Rychlá, jako Egeus se představí Pavel Nový, dále hrají Jan Bradáč, Paulína Novotná Labudová, Kryštof Mende, Barbora Skočdopolová, Jiřina Vacková, Lumíra Přichystalová, Veronika Soumarová, Jan Večeřa, Lenka Loubalová, Martin Bohadlo a Miroslav Novotný. Výpravy se ujal Ondřej Zicha a hudbu si vzal na starost Dominik Renč. 

Foto: Jiří Kottas

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!