Pohyb za hranou a progresivita sdělení. Přinášíme tipy na současný balet v Národním divadle

Pohyb za hranou a progresivita sdělení. Přinášíme tipy na současný balet v Národním divadle 

Znáte z baletu jen klasické tituly jako Labutí jezero, Romeo a Julie nebo Louskáček a rádi byste si rozšířili obzory? Nepřehlédněte náš výběr soudobých tanečních inscenací uváděných na scénách Národního divadla v Praze.

Forsythe / Clug / McGregor

William Forsythe, Edward Clug a Wayne McGregor reprezentují tři velká jména soudobého baletu, která spojuje progresivita, překonávání hranic a osobitý přístup k estetice pohybu. Jejich triptych je výsledkem prolnutí tří mimořádných uměleckých interpretací, které kladou obrovské požadavky na tanečníky a boří očekávané normy ze strany publika.

Kafka: Proces

Italský choreograf Mauro Bigonzetti převedl do baletní podoby těžko uchopitelný existenciální román slavného pražského německého spisovatele, jenž v díle vypráví o soudu s Josefem K., neznajícím důvod své obžaloby. „Jeho postava se mne dotýkala – vyjadřovala samotu muže uprostřed velké společnosti. Viděl jsem a vnímal jazyk těla tohoto smutného a osamoceného muže. A právě samoty se můžete v Kafkově díle dotknout,“ upřesnil choreograf.

Phoenix

Pták fénix je symbolem znovuzrození a v současné krizové době se jeví jako silný znak přeměny a obrody. Tematická kompozice baletu Puppet od Douglase Lee, Dos soles solos od Alejandra Cerruda a Prelude und Liebestod Cayetana Sota zaujala i britské divadelní kritiky z magazínu Dance Europe. Tamní recenzentka Alison Kent dokonce poslední zmíněnou choreografii označila za nejlepší premiéru roku.

Leonce & Lena

Německý choreograf Christian Spuck sice vycházel z klasické veselohry z pera Georga Büchnera sepsané roku 1836, dílo je však svou nadčasovostí a satirou platné i pro dnešní dobu. Protagonisty příběhu jsou Leonce, melancholický snílek, a krásná Lena, která se za něj měla k vlastní nevoli provdat. Dvojice se však vzbouří proti vůli rodičů a uprchne do Itálie, kde se do sebe nečekaně zamiluje. Představení v minulosti uvedly prestižní světové scény od montrealského Grands Ballets Canadiens po švýcarský Zürich Ballett.

Kylián – Mosty času

Téměř pětasedmdesátiletý Jiří Kylián, světoznámý, legendární mistr baletní choreografie stojí za autorskou inscenací, jež do značné míry zrcadlí jeho tvůrčí osobnost. Komponovaný večer zahrnuje čtyři opusy – Bella Figura, Gods and Dogs, Petite Mort a Šest tanců, které překvapují, dojímají i nutí k zamyšlení nad ryzí krásou a dokonalém umění. „Tanec nevyjadřuje jen radost, smutek nebo jiné citové rozpoložení, může být i modlitbou, rituálem, terapií nebo intelektuální strukturou,“ doplnil Kylián. 

Foto: Serghei Gherciu, archiv ND

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!