Vánoce s Neilem Patrickem Harrisem i severský festival. Přinášíme týdenní tipy od 22. do 28. listopadu

Vánoce s Neilem Patrickem Harrisem i severský festival. Přinášíme týdenní tipy od 22. do 28. listopadu 

Blíží se první advent, který avizuje i sváteční filmová novinka se seriálovým záletníkem Barneym, Neilem Patrickem Harrisem. Na konci listopadu si nenechte ujít ani premiéru ve Státní opeře v Praze nebo festival skandinávské kultury, který v metropoli přivítá proslulou švédskou publicistku Elisabeth Åsbrink.

8–bitové Vánoce

Do Vánoc zbývá pouhý měsíc, je tedy nejvyšší čas se na svátky pomalu naladit. Začít můžete třeba na streamovací platformě HBO GO, která od čtvrtka 25. listopadu nabídne retro komedii s hvězdou seriálu Jak jsem poznal vaši matku Neilem Patrickem Harrisem. Diváky přenese do osmdesátých let, kdy je největším snem hlavního hrdiny dostat pod stromeček dobový technologický hit – videoherní konzoli Nintendo Entertainment System.

Znásilnění pod kůží

Před čtyřmi lety vypukla na sociálních sítích celosvětová vlna #MeToo, kterou odstartovala aféra amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, jenž měl sexuálně napadnout řadu žen. Znásilnění žen v českém kontextu sleduje dokumentaristická dvojice Kateřina a Jaroslav Hrochovi, kteří ukazují právní komplikovanost těchto zločinů. Televizní premiéru má snímek v úterý 23. listopadu večer na ČT 2, dostupný bude také v iVysílání

Očekávání/Sedm smrtelných hříchů

Operní jednoaktovky z pera dvou významných skladatelů minulého století Arnolda Schönberga a Kurta Weilla přivádí na svá prkna Státní opera v Praze. Byť mají zhruba půlhodinové inscenace Očekávání a Sedm smrtelných hříchů leitmotiv ženy a světa, tvůrčí přístup a interpretace tématu se mezi nimi značně liší. Do druhého zmíněného titulu obsadila režisérka Barbora Horáková Joly tuzemskou divu Dagmar Peckovou. Komponovaný večer se dočká premiéry v pátek 26. a v neděli 28. listopadu.

Kapela Napořád - křest alba Láska je nejvíc

Pražská formace Napořád pokřtí v pátek 26. listopadu debutové album Láska je nejvíc. Čtveřice vystoupí v obnoveném kině Vzlet v pražských Vršovicích. Kromě dvanácti písní a origiální tvorby si fanoušci na koncertech kapely často užijí i některé hity, které si hudebníci Ondřej Škoch a Petr Kužvart přinesli z kapely Chinaski. Show startuje v 19:30 a lístky jsou stále k dispozici.

FILMharmonie v Rudolfinu - Star Wars

Filmová filharmonie v sobotu 27. listopadu zahraje výběr z díla jedinečného Johna Williamse a jeho práce pro epickou ságu. Formace uvede tematický program zaměřený pouze na hudbu ze Star Wars premiérově. Pod taktovkou Josefa Kurfiřta zahraje známé skladby jako jsou Imperial March, Duel of the Fates nebo třeba Cantina Band, melodii undergroundové mimozemské kapely z filmu Nová naděje. Do Rudolfina zbývají poslední lístky, které koupíte zde.

Festival Spectaculare

Hudební festival pokračuje na půdě Centra architektury a městského plánování (CAMP) v metropoli v pátek 26. listopadu trojkoncertem interpretů pod belgickým vydavatelstvím Slaapwel zaměřeným na ambient. Vedle zakladatele labelu Stijna Hüwelse, jenž tvoří snové krajiny v minimalistickém duchu, se představí i berlínská skladatelka Katharina Schmidt opírající se o indie rock či improvizaci a také původem argentinský kytarista Ciro Berenguer, pro něhož půjde o českou premiéru.

Belmondo: symfonický koncert

Pokud mezi vaše herecké oblíbence patřila nedávno zesnulá legenda francouzské kinematografie Jean-Paul Belmondo, neměli byste si nechat ujít koncert melodií z jeho nejslavnějších filmů s video ukázkami v podání Prague Concert Philharmonic Orchestra. V Divadle Hybernia v hlavním městě orchestr vystoupí hned dvakrát, a to v pátek 26. a v sobotu 27. listopadu večer.

Dny Severu

Do Prahy a Brna vtrhne v úterý 23. listopadu mrazivá Skandinávie. Festival severské kultury se tentokrát zabývá tématem fakta versus fikce a na vícero místech nabídne filmové projekce a literární besedy. Čtvrteční večer 25. listopadu bude ve vzducholodi Gulliver v prostorách Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích patřit švédské novinářce Elisabeth Åsbrink, jež poreferuje o své knižní reportáži o holocaustu A stromy ve Vídeňském lese stále stojí, a také litevskému autorovi Alvydasu Šlepikasovi a jeho románu o vlčích dětech Jmenuji se Maryte.

Prague Photo

Pražané nepřijdou o svou každoroční přehlídku moderní a současné fotografie, kterou od úterý 23. do neděle 28. listopadu hostí historická budova na adrese náměstí Republiky 7. Mezi vystavujícími tentokrát nechybí Gabriela Fárová, Barbora Bálková, Magdaléna Bláhová, Josef Hník, Lukáš Klingora, Tereza z Davle, David Těšínský nebo Alžběta Jungrová. Sérii snímků z poslední spartakiády konané v roce 1985 ukáže Zdeněk Lhoták.

Artmat s bonusovým překvapením

V pražské ulici Krymská, v Brně-Medlánkách a v plzeňském areálu DEPO2015 se nachází automaty s mini uměleckými díly Artmat, ve kterých nyní najdete i speciální edice krabiček s překvapením. Kromě série signovaných uměleckých prací současných výtvarníků a výtvarnic, aktuálně fotografií od Štěpána Jílka a Zuzany Veselé a ilustrací od Tatiany Karpové, Ester Tajrychové, Veroniky Jílkové a Evy Jaroňové, v nich šťastlivci objeví také dárky od Galerie hlavního města Prahy, nakladatelství Artmap či LUX, papírnictví Papelote nebo třeba od festivalu Žižkovská noc. 

Foto: Warner Bros

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!