Ovlivněte budoucí podobu Florence. Vizualizace proměny pražské čtvrti ukazuje CAMP

Ovlivněte budoucí podobu Florence. Vizualizace proměny pražské čtvrti ukazuje CAMP 

Vysoce vytížený dopravní uzel i brownfield v centru metropole, to je současná Florenc. Trojici finálních návrhů na její transformaci představuje na aktuální výstavě Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Lidé se navíc k vizím nové čtvrti mohou vyjádřit.

Urbanistická soutěž Florenc 21 má za úkol vybrat nejlepší projekt pro obnovu tohoto komplikovaného území. CAMP představuje tři možné strůjce obnovy pražské lokality na přehlídce, která potrvá do 5. prosince.

Zajistit novou tvář Florence mohou domácí architektonické týmy UNIT architekti a A69 – architekti spolu se studiem Marko&Placemakers, ale i projektanti z Nizozemska de Architekten Cie., LOLA Landscape Architects spolu s českým ateliérem M2AU. nebo švýcarský tandem agps Architecture, Atelier Girot a IBV Hüsler.

Veřejnost má mimořádný prostor okomentovat soutěžní návrhy přímo na výstavě, anebo prostřednictvím webových stránek, a to do čtvrtka 25. listopadu. Mezinárodní porota poté 1. prosince vybere konečného vítěze, jenž se postará o rozpracování návrhu do urbanistické studie, i se zohledněním názorů veřejnosti.

Jedna z vizualizací budoucí podoby Florence. Foto: archiv CAMP

V lokaci má vyrůst soběstačná čtvrť s renovovaným autobusovým terminálem a funkční dopravní infrastrukturu s ohledem na udržitelnost a požadavky na kvalitní veřejný prostor.

Překvapilo nás, kolik energie, času a invence všechny tři týmy do svých návrhů vložily. Zároveň se ukázalo, že i zahraniční týmy mohou k místu přistupovat s pochopením a s pokorou k jeho historickým hodnotám. Pro ty, co výstavu nestihnou, připomínám možnost stáhnout si návrhy přímo z webu soutěže,“ nechal se slyšet Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan, jež soutěž organizuje.

Foto: archiv CAMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!