Návrat Veliké, divadelní noc i patnáctiny Trafačky. Přinášíme týdenní tipy od 15. do 21. listopadu

Návrat Veliké, divadelní noc i patnáctiny Trafačky. Přinášíme týdenní tipy od 15. do 21. listopadu 

Listopad se přehoupnul do druhé poloviny, a kromě podzimních plískanic nabízí i řadu kulturních událostí. Nepřehlédněte druhou řadu satiry o ruském carství Veliká, celorepublikovou Noc divadel nebo třeba oslavy sedmnáctého listopadu v Praze i regionech.

Druhá řada Veliké

Nejdéle vládnoucí žena na ruském trůně se vrací s desítkou nových epizod na platformu HBO GO. Elle Fanning alias Kateřina Veliká v nové sérii zjišťuje, že sesazení jejího manžela byl pouhý začátek. V satiře o poměrech v zemi na prahu osvícenství se bude potýkat s nepřejícností dvoru i vlastní matky, v jejíž roli se představí hvězdná Gillian Anderson. Svérázná panovnice opět zdvihne prostředníček v sobotu 20. listopadu.

Příběhy lišky Bystroušky

Do opery vtělil tehdy téměř sedmdesátiletý Leoš Janáček svou lásku ke stále se obnovující přírodě, jejíž je lidský i zvířecí jedinec pouhou dočasnou, a přesto krásnou a úctyhodnou součástí. Vzniklo tak dílo kypící vtipem, divokostí, zamilovaností, smutkem či moudrostí – prostě plnokrevným životem.

Režisér Ondřej Havelka ve své inscenaci na jedné straně hravě a poeticky ztvárňuje groteskní zvířecí svět i svět rázovitých lidiček, na druhé straně však také míří pod povrch pouhé malebnosti a ukazuje, že mezilidské vztahy zdaleka nejsou tak idylické, jak by se mohlo zdát. Na prknech Národního divadla ji můžete zhlédnout v pátek 19. a v neděli 21. listopadu, další repríza bude následovat v sobotu 4. prosince. 

Festival francouzského filmu

Do pražských, brněnských, ostravských, českobudějovických a královéhradeckých kin vtrhne přehlídka kinematografie země galského kohouta, kterou odstartuje celovečerní portrét Céline Dion nazvaný Hlas lásky. Od čtvrtka 18. listopadu se můžete těšit také na studii generace třicátníků Paříž, 13. obvod, unikátní film malovaný na sklo Přes hranici nebo vhled do prostředí módního průmyslu Haute couture. Více si přečtěte v článku.  

Oslavy sedmnáctého listopadu

Ve středu 17. listopadu si připomeneme dvaatřicet let od počátku sametové revoluce. Nabitý program chystá metropole i další města. V Praze vás čeká třeba tematická úniková hra, tradiční Korzo Národní nebo třeba probíhající happening Petra Síse reflektující osobnost Václava Havla. V regionech nepřehlédněte komentované prohlídky komunistického pracovního tábora nebo festival videomappingu. Podrobnosti se dozvíte ve výběrovém článku

Noc divadel

Fresh Air neboli čerstvý vzduch je leitmotivem letošního ročníku přehlídky, jež v sobotu 20. listopadu otevře brány desítek scén v hlavním městě i na dalších místech v republice. Noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance se odehrají zdarma, nebo za symbolické vstupné. Festivalovým infocentrem se stane Institut umění – Divadelní ústav v Celetné ulici v Praze, kde budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout prostory barokního Manhartského paláce. Kompletní program akce naleznete zde

Zásadní Lang

Tvorbu moderního rakouského skladatele Bernharda Langa shrne koncert v multifunkčním sále DOX+ v pražských Holešovicích naplánovaný na úterý 16. listopadu. Tvůrcův svět zvukových smyček a repetic, jimiž se noří do klasiky, jazzu, rocku, punku nebo třeba techna, přiblíží PKF – Prague Philharmonia společně s mezinárodním orchestrem Ostravská banda, a to pod vedením dirigentů Johannese Kalitzkeho a Petra Kotíka.

Falza? Falza!

Dokážete rozpoznat originál od padělku? Seznámit se s metodami ověřování pravosti uměleckých děl můžete od pátku 19. listopadu na nové výstavě v pražském Šternberském paláci. Přehlídka ukáže napodobeniny v časovém rozpětí od barokních holandských mistrů po české malíře z počátku dvacátého století. Na návštěvníky čeká také velká interaktivní část, kde si budou moci sami vyzkoušet odhalit falzum.

T 9-2-7: Jednota v rozmanitosti

Patnáct let existuje umělecké uskupení Trafačka, které svou působnost započalo v prostoru v bývalé vysočanské trafostanici. V současnosti sídlí v jedné z hal Pražské tržnice v Holešovicích, kde se ve středu 17. listopadu otevírá přehlídka padesátky výtvarníků reflektujících jeho půlkulaté výročí. Své práce představí jednak zakládající členové Jan Kaláb, Michal Cimala a Jakub Nepraš, ale další spříznění autoři jako Epos 257, Anežka Hošková, Jakub Janovský nebo kupříkladu Michael Rittstein.

Bittová, Dusilová a Načeva spolu a naposledy

Speciální koncerty pojmenované Spolu, které propojily ikonické domácí zpěvačky Ivu Bittovou, Lenku Dusilovou a Moniku Načevu, míří do finále. S podtitulem Naposledy se trojice vokalistek rozloučí s publikem na pondělním koncertu v brněnském Sono Centru a 18., 19. a 20. listopadu v pražském paláci Akropolis. Vstupenky zakoupíte v předprodeji v síti Ticketstream

Foto: HBO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!