Kam vyrazit 17. listopadu? Na koncert, videomapping i do komunistického lágru

Kam vyrazit 17. listopadu? Na koncert, videomapping i do komunistického lágru 

V pátek 17. listopadu si připomeneme 34 let od sametové revoluce. Nabitý program chystá metropole i další česká města. Přinášíme výběr akcí, které byste si ve sváteční den neměli nechat ujít.

Koncert pro budoucnost

Podvečer na Václavském náměstí bude patřit zvučným domácím interpretům, kteří vystoupí na pódiu „pod koněm“. Publikum čeká kromě celé řady řečníků také koncert, kde vystoupí mimo jiné Igor Orozovič, Aneta Langerová, Vladimír 518, Bára Hrzánová a Bachtale Apsa, Sofian Medjmedj, Buty či Dunaj. Celým dnem bude provázet Jindřich Šídlo a Tereza Dočkalová.

Korzo Národní

Korzo Národní již po desáté oslavuje Den boje za svobodu a demokracii. Národní třída se promění v korzo pulzující bohatým společenským a kulturním děním.

Na programu dne budou živé podcasty, debaty, koncerty, výstavy, divadlo a tradiční Havlův obývák. Zazní také tradiční Modlitba pro Martu v 17:11, doprovázená živě malovaným videomappingem.

A kterým tématům se letos bude doprovodný program věnovat? Pozornost neunikne krizi médií, o které budou debatovat šéfredaktoři v Divadle X10. Na Nové scéně Národního divadla a v Paláci DRN se bude mluvit o povolební situaci na Slovensku, mladých lidech a jejich pohledu na Evropu. Obývák Václava Havla letos zavzpomíná na osobnost Olgy Havlové k příležitosti jejích nedožitých 90. narozenin. 

Sametové posvícení

Umělci, studenti a nejrůznější občanské iniciativy a spolky budou pochodovat v satiricko-karnevalovém defilé centrem města. Satirický průvod si bere za cíl nejen oslavu svátku, ale hlavně upozornit prostřednictvím masek na různé společenské problémy. Mottem letošního průvodu je „Ohýbání Komenského“, a tak si letos účastníci posvítí na tristní stav financování školství, zacházení s hospodářskými zvířaty, duševní stav mladých lidí i celospolečenskou apatii.

Průvod masek v nadživotní velikosti vyrazí v 15 hodin z Kampy přes Karlův most směrem na Národní třídu, a poté od 18 hodin poputuje z Národní třídy až do Kampusu Hybernská, kde jej uzavře afterparty.

Do divadla

O sedmnáctého listopadu můžete zamířit i na pražské divadelní scény. Třeba na komedii Občan první jakosti v divadle Na Jezerce, kde se bude hledat hypotetické desatero kritérií a hodnot, na základě kterých by se mohlo přidělovat nebo odebírat občanům volební právo.

Pravda zvítězí… Ale počkat, víme, co je vlastně pravda? Pravda může být absolutní, relativní, částečná, úplná, krutá, naprostá, velká… Ale hlavně: každý má tu svou. O tom se bude mluvit v Dejvickém divadle v komedii Každý má svou pravdu.

Divadlo Na zábradlí zas oživí Tolstého román Vzkříšení, ve kterém spisovatel mistrovsky přiblížil společenskou atmosféru carského Ruska z konce 19. století.

A v divadle Rokoko diváky seznámí s Honzlovou, sebevědomou, sečtělou, vynalézavou, a hlavně kádrově nevyhovující dívkou, která se rozhodne v dusnu 50. let s úsměvem bojovat s udavači, agenty a kariéristy. Jenže humoru a smyslu pro spravedlnost totalita vůbec nepřeje.

Dny otevřených dveří

Na svátek 17. listopadu vás čekají i volné vstupy do celé řady objektů. Vydat se můžete do Národního muzea, nebo třeba Národní galerie Praha. Nahlédnout budete moci také do Hrzánského paláce na Hradčanech, který v současné době slouží reprezentačním účelům předsedy vlády České republiky. Národní technické muzeum láká v pátek 17. listopadu na snížené vstupné za 80 Kč.

Brněnský sedmnáctý

Události nejenom z roku 1989, ale i z neméně pohnutého roku 1939, připomínají pořadatelé festivalu v moravské metropoli. Z původního lampionového průvodu se rozrostl na velkolepý svátek, který si klade za cíl seznamovat s novodobou českou historií především mladé lidi, kteří bývalý režim nezažili.

Žít to bude na náměstí Svobody, diskutovat se bude v knihovně Jiřího Mahena a v Café Paměti národa a nebude chybět satirická hra Putin lyžuje divadla Líšeň.

Prohlídky tábora nucených prací v Lešeticích

Lesy blízko středočeských Lešetic ukrývají autenticky dochovaný vězeňský areál, který v letech 1949 až 1961 fungoval jako pracovní tábor a vězeňské zařízení pro odpůrce komunistického režimu. Čekat vás tu budou prohlídky expozic včetně výstavy věnované 17. listopadu 1939 a 1989 na Příbramsku. Nepřehlédněte ani další tuzemská místa připomínající padesátá léta v Československu.

Lampionové průvody

Napříč celou republikou proběhnou tradiční lampionové průvody. Ty potkáte nejen v krajských městech, ale také v Kutné Hoře, Opavě, Břeclavi, Mohelnici, Velkých Pavlovicích, Moravských Budějovicích a celé řadě dalších míst.

Všechny akce 17. listopadu najdete zde.

Foto: Aleš Král

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!