Svatý Martin, křest Petra Síse i trendy v elektromobilitě. Přinášíme týdenní tipy od 8. do 14. listopadu

Svatý Martin, křest Petra Síse i trendy v elektromobilitě. Přinášíme týdenní tipy od 8. do 14. listopadu 

Prostředku týdne vévodí svatomartinské slavnosti, které lákají na sváteční víno a husu. S blížící se polovinou listopadu se můžete těšit i na křest knihy Nicky & Věra, veletrh zasvěcený čisté mobilitě nebo dva význačné jazzové koncerty.

Poslední noc v Soho

Držitelka Zlatého glóbu za hlavní roli v blockbusterové minisérii Dámský gambit Anya Taylor-Joy se po loňské Emmě vrací na stříbrné plátno a opět míří s novou postavou do šedesátých let. Od vrcholových šachových partií se přesunula do londýnských nočních klubů, kde se představí jako aspirující barová zpěvačka. Pod psychologickém hororem, který vstupuje do kin ve čtvrtek 11. listopadu, je coby režisér i spoluautor scénáře podepsán Edgar Wright, jenž má na kontě snímky Baby Driver nebo Soumrak mrtvých.

Severský filmový podzim

Už po jedenáté se v Praze představí to nejlepší z kinematografie severských a pobaltských zemí. Severský filmový podzim startuje ve čtvrtek 11. listopadu v Lucerně švédským filmem Jak jsem se stal komikem. Dílo Rojdy Sekerköz adaptuje knihu Jonase Gardella a vypráví o stand-up komikovi, který se vrací do svého rodného města. Návštěva po letech vyvolává vzpomínky na dávná přátelství, ale i negativní zážitky, které měly zůstat v minulosti. Snímek zaujal už na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Bližší informace a program najdete na www.sfklub.cz. Po metropoli se snímky představí i v regionech.

Petr Sís v Praze

Po původním lednovém vydání v angličtině se nedávno dočkala českého překladu nejnovější kniha Nicky & Věra výtvarníka Petra Síse, v níž nahlíží do osudu zachránce stovek židovských dětí Nicholase Wintona. Skromnému hrdinovi se je v roce 1939 podařilo přemístit z Prahy na prahu druhé světové války do bezpečí Londýna. Pokřtít publikaci přijde autor osobně v pátek 12. listopadu večer do multifunkčního sálu DOX+ v pražských Holešovicích, kde bude diskutovat se svým nakladatelem Joachimem Dvořákem.

Dvojitá dávka jazzu na pražském Žižkově a Smíchově

Koncertní série Jazz Meets World přivítá v hlavním městě další žánrové ikony. V neděli 14. listopadu vystoupí ve smíchovském klubu Futurum nadnárodní kvarteto Axiom v čele s fenomenálním bubeníkem Dejanem Terzićem, který originálně mixuje americký jazz s evropskými směry, zvláště pak se středomořskou lidovou hudbou.

Následující večer bude pódium v Atriu na Žižkově patřit teprve osmnáctiletému klavírnímu virtuosovi Joeymu Alexanderovi, jenž svůj nebývalý talent projevil už jako malé dítě. Diváci si interpreta ověnčeného trojicí cen Grammy poslechnou v doprovodu kontrabasisty Krise Funna a bubeníka Johna Davise.

Veletrh e-SALON

Fandíte čisté mobilitě? V tom případě byste neměli přehlédnout veletrh e-SALON, který bude od čtvrtka 11. do neděle 14. listopadu hostit výstaviště PVA EXPO Praha v Letňanech. Program pro veřejnost odstartuje až v pátek, kdy se uskuteční Energo Summit s odborníky na současné trendy v energetice. Příchozí se mohou těšit na testovací jízdy více než dvaceti modelů různých dopravních prostředků na elektrický pohon nebo na setkání s hvězdami seriálu Slunečná spojené s autogramiádou.

Mikroprocházka po nebušické architektuře

Na severozápadě metropole nedaleko ruzyňského letiště se nachází nepatrná čtvrť, jež je podle Centra architektury a městského plánování novým výletním místem pražské periferie. Prozkoumat její zákoutí budou moci zájemci v sobotu 13. listopadu odpoledne pod taktovkou novinářky Karolíny Vránkové, architekta Jiřího Poláčka a studentů architektury. Chybět nebude podnikatelské baroko ani komunitní centrum v bývalé vodárně.

Otevřené vinné sklepy na Podřipsku

Přijďte ochutnat výsledek letošní sklizně vinné révy pod vrch Říp. V sobotu 13. listopadu se v Roudnici nad Labem a okolí otevírá čtveřice sklepů, kde budete moci nejen degustovat, ale i si třeba prohlédnout historický lis z osmnáctého století. Zpřístupní se vinný pavilon před tamním zámkem, vinice Sovice, rodinné vinařství v Jeviněvsi nebo nově zrekonstruovaný Kulturní dům Říp. 

Křest CD Petry Bílkové

„Zbytečně do kopců dere se ten, kdo lítat nechce a z pádů má strach, zbytečný den bez lásky každý den, i když krok poslední změní se v prach.“ Poeticky laděné písně Petry Bílkové mohou znát diváci z kabaretních večerů Divadla Kampa. „Pepe songy“ nyní vycházejí na albu pojmenovaném Nad hladinou. Oslavit jeho zrod můžete v úterý 9. a v pátek 12. listopadu večer během dvojího křtu. 

Výstava POKOJE

Důvtip ve všech svých významech rámuje jubilejní ročník site-specific přehlídky mladého umění, která ve středu 10. listopadu na osm dní obsadí nárožní budovu na pražském náměstí Republiky. Třicet místností novobarokního domu různorodě oživí třináct uměleckých škol. Někteří studenti si hrají se samotnou podstatou slova důvtip, jiní jej interpretují z environmentálního hlediska. Podle pořadatelů návštěvníky čeká třeba úniková hra nebo osobité užití LED světel.

Nové inscenace na platformě Dramox

Streamovací služba specializovaná na divadelní inscenace přidala do své videotéky osm nových představení domácích i zahraničních souborů. Kupříkladu pražský Činoherní klub nabízí k online zhlédnutí drama Před západem slunce s Petrem Nárožným, jež je alegorií nastupujícího fašismu. Zvolit můžou předplatitelé také komedii Na ocet z repertoáru ungeltské scény, v níž se Zuzana Bydžovská a Miroslav Etzler představují coby smolaři s těžkými zkouškami osudu.

Svatomartinské slavnosti

Na čtvrtek 11. listopadu připadá svátek svatého Martina, který můžete řádně oslavit sváteční husou a dobrým vínem. Za degustací, gastronomickými specialitami či cimbálovou muzikou vyrazte třeba do Hodonína, Znojma, na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad, do Plzně nebo na Karlštejn. Veškeré tematické akce najdete zde.  

Foto: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!