Festival francouzského filmu přinese biografii Céline Dion i snímek malovaný na sklo

Festival francouzského filmu přinese biografii Céline Dion i snímek malovaný na sklo 

Pražská kina Lucerna, Světozor, Edison Filmhub a Kino 35 ve Francouzském institutu a současné také Brno, Ostrava, České Budějovice a Hradec Králové budou od 18. do 24. listopadu hostit přehlídku současné kinematografie země galského kohouta. Festival francouzského filmu zahájí hudební snímek Hlas lásky o osudu kanadské zpěvačky Céline Dion.

Kromě snímku inspirovaným životem slavné interpretky uvede festival v předpremiéře dalších osm titulů. Jacques Audiard v dramatu Paříž, 13. obvod analyzuje bytí současných třicátníků na periferii francouzské metropole.

Nevšední technikou animované malby na sklo se zrodil film Přes hranici v režii Florence Miailhe. Milenci režisérky Nicole Garcii zasazují téma milostného trojúhelníku do žánru psychologické detektivky. Do roku 1899 se vrací Elie Wajeman v krimi snímku Anarchisti.

Odlehčení publiku zajistí komedie o neohrabaném policistovi Machr na 30 dnů, v němž se úlohy režiséra, scenáristy i představitele hlavní role zhostil Tarek Boudali. Do zákulisí módního salonu Dior nahlíží Sylvie Ohayon v počinu Haute couture.

Další adaptace se dočkala literární tvorba Philippa Rotha. Režisér Arnaud Desplechin přetvořil do celovečerní podoby jeho prózu Milostné rozmluvy pod názvem Podvod a do ústřední role obsadil hvězdnou Léu Seydoux. Nakonec se diváci mohou těšit na snímek z prostředí gymnastiky Olga v režii Elie Grappe.

Festival dále nabídne sekci zaměřenou na Charlotte Gainsbourg, jež letos oslavila padesátiny. Ve výběru z hereččiny filmografie nechybí thrillerová romance Ismaelovy přízraky, vizuálně vtahující esej Lux Æterna nebo dokument Jane očima Charlotte, v němž umělkyně debatuje se svou neméně slavnou matkou.

Přehlídka také vzdá hold nedávno zesnulé legendě Jeanu-Paulu Belmondovi, jehož připomene snímky Muž z Ria nebo Bláznivý Petříček. Zvláštního uvedení se dočká zamilovaný příběh Jules a Jim od Françoise Truffauta, od jehož premiéry uplyne šest dekád. 

Foto: archiv FFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!