Epos na pokračování. Duna sotva rozvířila písky, nacházení oázy však bude zážitkem

Epos na pokračování. Duna sotva rozvířila písky, nacházení oázy však bude zážitkem80%

Režisér Denis Villeneuve odstartoval ságu, která se může zapsat zlatým písmem do filmových kronik. První část Duny je ale jen vizuálně poutavá a dvě a půl hodiny trvající ochutnávka.

 

Je to skoro jako cliffhanger na konci dílu vašeho oblíbeného seriálu. Adaptace na motivy románů Franka Herberta představila zajímavé charaktery, několikrát pohnula střelkou dějového kompasu a následně zabořila hlavu do písku. Než ale najde dalšího pouštního červa, divák si počká a to daleko déle než na další epizodu na Netflixu. A co na tom, že to vše vypadá úžasně a hudba Hanse Zimmera bouří z repráků. Oáza je zatím daleko.

Mocenské boje v galaxii nabírají na obrátkách. Jejich epicentrem je planeta Arrakis, která je zlatou žílou kvůli těžbě vzácného koření v poušti. Imperátor svěří správu nad světem rodu Atreidů, do kterého patří i syn vévody Paul (Timothée Chalamet). Ten kromě dědičného práva na vládu disponuje zvláštními schopnostmi a vizemi. O vzácnou půdu ale stojí kdekdo a noví správci navíc musí navázat spojenectví s místnimi domordci fremeny, pro které je poušť domovem. Podaří se jim získat kontrolu a jakou roli v tom bude hrát sám Paul?

"Nemám rád písek. Je drsný, špinavý a nepříjemný. A dostane se všude," řekl by k Duně Anakin Skywalker. Jeho galaxie je naštěstí na hony vzdálená té Herbertově. V ní naopak mohutné písečné duny znamenají bohatství a zkázu, existenci i zatracení. Zlí jazykové tvrdí, že si autor předlohy vymyslel krásný pouštní svět a až následně do něj jako aliby napasoval hrdiny a antagonisty, kteří hýbají jeho zrnky. A paradoxně tak působí i první z plánovaných částí na filmovém plátně.

Provokativní nápis 'část první' předznamenává velké plány, které mají Warneři s tak ikonickou látkou. Villeneuve pojal Dunu velkolepě, ať už obsazením, hudbou a samozřejmě vzezřením. Za 153 minut stihl nastínit zákulisní machinace, rozklíčovat hodné a zlé a vpasovat do "omezeného času" dvě velkolepé, avšak poněkud nepřehledné bitvy. Mezitím je věrný svému pomalejšímu rytmu vyprávění a tahá za nitky tak zvolna, jak mu to kamery dovolí. Divák poznal svět a dokázal pochopit o co v něm jde a v momentě, kdy se zorientoval, zhlédnul závěrečné titulky.

I přes to všechno však Duna baví. Snad i proto, že charaktery jsou skvěle obsazené od nenápadného Chalameta přes tajemnou Zendayu až po plivajícího Bardema nebo vyloženě odporného barona Skarsgårda. S každou minutou se chcete bořit do Herbertova světa a nacházet odpovědi na otázky o fermenech, Paulových schopnostech a šedé eminenci galaxie, samotném imperátorovi. Tvůrci ale vyžadují trpělivost. Knihkupectví zřejmě zažijí vlnu zájmu o první díl ságy z roku 1965, protože je skutečně o co stát. Stejně tak se ale najdou tací, kteří si budované očekávání přeloží jako snahu těžce kasírovat na lačném publiku. Dostali totiž potenciální svatý grál a pak je studio pláclo přes prsty. A to se přece nedělá. 

Zendaya a Timothée Chalamet ve filmu Duna

Villeneuve došel s filmem do poloviny první z mnoha knih a odhady k premiéře dalšího dílu směřují nejdříve na rok 2023, spíš to ale bude později. Žízeň je veliká a příběh bude silný. Až nám ho tedy tvůrci nabídnou. Part One je ale slibným příslibem toho, že jsme v kině neztráceli čas a na Arrakis se rádi vrátíme. 

 
Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Duna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Epos na pokračování. Duna sotva rozvířila písky, nacházení oázy však bude zážitkem
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!