Opráski na téma sněmovních voleb a pátečníků. Desetidenní výstavu JAZe otevře Pelléova vila

Opráski na téma sněmovních voleb a pátečníků. Desetidenní výstavu JAZe otevře Pelléova vila 

Do pražské Galerie Villa Pellé se vrací anonymní komiksový tvůrce JAZ. S podtitulem Divná výstava do divné doby se úzce věnuje blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny, prvorepublikovým schůzkám pátečníků i zrodu Čapkových Hovorů s TGM. Krátká přehlídka potrvá od 1. do 10. října.

JAZe máme moc rádi. Jeho Opráski jsou opravdovým fenoménem současné české komiksové scény. Po loňské úspěšné spolupráci jsme autora oslovili znovu s přáním, aby připravil výstavu, která rozptýlí divné pocity, které naší společností nyní cloumají. Pocitu zmaru a bezmoci se vždy nejlépe čelí humorem. Pro někoho možná divným humorem v divné době,“ uvedla ředitelka pořádající galerie Vladana Rýdlová.

Foto: archiv Galerie Villa Pellé

Reflexe aktuálního politického a společenského dění i tuzemské historie prostřednictvím hravého užívání češtiny plné záměrných gramatických chyb a překlepů provází autora skrývajícího se pod zkratkou JAZ bezmála po desetiletí.

Tvůrce, který pracuje v Historickém ústavu Akademie věd ČR, se přitom opírá o poznatky ze své vědecké praxe. Na kontě má třináct komiksových knih, z nichž nejnovější je letos vydaný výběr více než tří set stripů ve sbírce Opráski f krichli.

Foto: archiv Galerie Villa Pellé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!