Inscenace Špinarka zaujme známými hity i vynikajícím hereckým výkonem Markéty Matulové

Inscenace Špinarka zaujme známými hity i vynikajícím hereckým výkonem Markéty Matulové80%

Jen pár dní po své premiéře dorazila na Mezinárodní festival Divadlo Plzeň inscenace Divadla Petra Bezruče Špinarka. Diváky zaujala nejen výbornými hereckými výkony, ale rovněž známými hity ostravské ikony.

Dokumentární fikci o legendárné rockové zpěvačce zrežíroval Tomáš Dianiška, který toho do té doby o životě Věry Špinarové příliš nevěděl. Když jej kvůli inscenaci oslovilo vedení Divadla Petra Bezruče, rozhodl se Špinarovou uchopit jako ideální představitelku postavy, která prochází divokým 20. stoletím a jejíž turbulentní život nabízí mnoho dramatických zlomů. Výsledkem je působivý příběh silné ženy s křehkým nitrem, která se nebála postavit stereotypům.

Inscenace sleduje příběh Věry Špinarové už od jejího dětství, kdy se snažila dostat na konzervatoř, avšak nebyla přijata kvůli svému nízkému vzrůstu. Do sboru se také nedostala, protože její hlas byl příliš výrazný a ostatní by zastínil. Nezbývalo než se vydat svou vlastní cestou – na vrchol přes bigbeatovou kapelu. Při tom musela celou dobu bojovat s překážkami komunistického režimu.

Tvůrčí tým Věru Špinarovou vykresluje jako normální ženskou s pozitivními i negativními stránkami. Nevytváří kolem ní auru výjimečnosti. Ukazuje vzlety i pády, chvíle naprostého štěstí i momenty absolutního zoufalství. Nebojí se upozornit na přešlapy, jako je podpis anticharty. Nicméně nehodnotí a díky zasazení do kontextu ukazuje, že nic není jen černé nebo bílé.

Příběh Špinarové se samozřejmě nemůže obejít bez jejích písní, které interpretuje představitelka hlavní role Markéta Matulová. Ta podává ve své roli neskutečný výkon. Nejenže se s hrdostí chopila obtížných skladeb, ale postavu hraje velmi uvěřitelně. Přestože ze scény téměř nesejde, až do závěrečného potlesku překypuje energií a charismatem. Z malé holky se během pár hodin promění ve zlomenou, osamělou ženu.

Sympatické výkony předvádí také zbývající herecké obsazení – Jakub Burýšek, Vojtěch Johaník, Kateřina Krejčí, Dušan Urban i Julie Goetzová. Důležitou roli hraje také živá kapela, jež doprovází téměř všechny písničky, které během inscenace zazní. Atmosféru skvěle podtrhuje scéna inspirovaná stylem druhé poloviny minulého století.  

Inscenace Špinarka nabízí intimní portrét i dramatický příběh plný splněných přání, touhy, lásky i zklamání. Díky své universálnosti i nadčasovosti jej ocení nejen fanoušci Věry Špinarové.

Foto: Divadlo Petra Bezruče

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Divadlo Petra Bezruče

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!