Humbook, Kotěrova architektura i Baudelairovi následovníci. Přinášíme kulturní tipy na týden od 27. září do 3. října

Humbook, Kotěrova architektura i Baudelairovi následovníci. Přinášíme kulturní tipy na týden od 27. září do 3. října 

Pravý podzim už klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili tipy, které vám zpříjemní večery pod peřinou. Pokud ale chcete vyrazit ven, doporučujeme zvolit Den architektury, letos se zaměřením na dílo Jana Kotěry. Pro fanoušky knížek je tu festival HumBook a za uměním vyražte do Galerie Středočeského kraje.

Britney vs Spears

Právní tahanice provází zpěvačku Britney Spears už pěknou řádku let. Spor o její svéprávnost s vlastním otcem zachycuje dokument Britney vs. Spears, jehož režie se ujala Erin Lee Carr. Novinka přináší exkluzivní rozhovory s lidmi z okolí umělkyně a také dokumenty, za nimiž stojí podle tvůrců roky investigativní práce. Na výsledek se můžete podívat od 28. září na Netflixu.

Viník

Následujících sedm dní Netflix nabídne opravdovou nadílku. Kromě čtvrté řady Troufalek, neboli The Bold Type, přinese také kriminální drama Viník v hlavní roli s Jakem Gyllenhaalem. Zahrál si dispečera tísňové linky snažícího se zachránit volající v ohrožení života. Po chvíli ale zjistí, že je všechno úplně jinak. Snímek z dílny režiséra Antoina Fuqua očekávejte první říjnový den.

Den architektury

Začátek října bude patřit architektuře. Odborný výklad o místech známých i neznámých na vás bude mezi prvním a sedmým říjnem čekat hned v několika městech Česka. Například v Praze můžete zavítat do brutalistní budovy Nové scény před její rekonstrukcí a organizátoři letos upozorňují především na dílo Jana Kotěry, který se narodil před 150 lety. Na programu jsou proto stavby v Hradci Králové jako je Městské muzeum nebo hotel Okresní dům.

Ve Zlíně se pak otevře Baťova vila, která jako první projekt firemní dělnické kolonie určila další směřování rozvoje celého Zlína. V Prostějově mohou zájemci se Dnem architektury zavítat do Národního domu nebo zamířit na exkurzi Starého a nového zámku v Ratiboři či do Fröhlichovy letní vily v Černošicích. V hlavním městě se pak uskuteční procházky po Kotěrových vilách, technických památkách i hrobkách dle jeho návrhu. V Brně se zaměří zejména na stavby Kotěrových žáků. Nebudou chybět ani přístup běžně uzavřených budov či filmy s daným tématem.

Bez hranic

Česko-polské souměstí uvede v rámci festivalu Bez hranic sedmnáct divadelních představení ze zemí Visegrádské čtyřky. Do Českého Těšína a přeshraničního města přiveze soubor Cirk La Putyka svou repertoárovou novinku Runners, brněnská Husa na provázku uvede satiru Jiřího Havelky Gadžové jdou do nebe, Městská divadla pražská zase ve Slezsku představí hru Tesla o proslulém srbském vynálezci. Ze zahraniční produkce se diváci mohou od 30. září do 10. října těšit i na Rudišovu Národní třídu v podání Teatru Polskiego nebo na Swing Heil! o druhoválečné odbojářské subkultuře, kterou nabídne Divadlo Pôtoň ve spolupráci s Horáckým divadlem Jihlava.

HumbookFest

Knižní nadšenci mohou 2. října opustit své čtecí koutky a osobně se setkat se světovými i českými autory, s redaktory, překladateli a bloggery a užít si zábavu během workshopů a bohatého doprovodného programu na letošním HumbookFestu. V Kongresovém centru Praha se návštěvníci kromě besed dočkají také cosplaye či debat, třeba na téma Současnost je queer či Klasika žije, ale kde?. Účast přislíbil Theo Addair, Martin Bečan, Radek Starý a spousta dalších. Lístky seženete na stránkách Ticketstream.

Olympic pokřtí Kaťata

Album Kaťata vyšlo sice už před rokem, ale kapela Olympic jej pokřtí až nyní. 30. září v Paláci Akropolis odehraje koncert a společně s Českou Miss za rok 2018 Leou Šteflíčkovou svou poslední desku oficiálně vyšlou do světa. Při této příležitosti si svou premiéru odbude videoklip k písni Pádím. Vstupenky pořídíte za 390 Kč na stránkách Ticketstream.

Imaginárium bratří Formanů

Do výtvarného a hravého světa vás vezme Divadlo bratří Formanů. Dne 29. září otevře v Pražské tržnici v Holešovicích interaktivní výstavu Imaginárium. Ve stejném areálu se od 1. října desetkrát uskuteční i představení Deadtown, které diváky zavede do světa Divokého západu, do doby velkých vynálezů, vzniku grotesky a černobílého i animovaného filmu viděného skrze postavu kouzelníka a iluzionisty. Kromě toho na návštěvníky čeká salon de café, čarokrajné bludiště a tvůrčí dílny, a to každý den od devíti do devatenácti hodin.

 

Výstava Samota uprostřed davu

Charles Baudelaire a české umění. To je výstižný podtitul výstavy pořádané Galerií Středočeského kraje. Vliv prokletého básníka (od jehož narození uplynulo dvě stě let) na tuzemské tvůrce skvěle shrnul F. X. Šalda výrokem, že „Baudelaire jest alespoň třetina, ne-li polovina moderní lyriky české.

S tím souhlasí na devadesát umělců, kteří představí své přímé inspirace básníkovým dílem, ale také širší, mnohdy podprahové souvislosti s jeho tvorbou i životem. Výstava zároveň sleduje nejdůležitější témata, která v Baudelairově životě a díle rezonovala, ať už to byl jeho vztah k městu a neustálý pocit osamocení, nudy a sklon ke splínu, láska a zároveň nenávist k ženám, vzlety k umělým rájům i nekonečná touha po nalezení krásy. Vernisáž proběhne 2. října a ke zhlédnutí bude do 16. ledna.

Cibulka Open

Na závěr doporučujeme zavítat druhý říjnový den do pražských Košířů. V usedlosti Cibulka zahrají na Cibulka Open převážně muzikanti a kapely, jejichž členové žijí nedaleko usedlosti - mezi nimi Xavier Baumaxa, Zuzana Dumková, S.V.A. Trio, Ondřej Ruml a Matěj Benko Quartet či Vanua2. Součástí programu bude i divadelní představení dvojice Thomas and Ruhller. Chuťové buňky potěší foodtruck Restaurace U Tenisu a Klára Trojanová symbolicky uvaří domácí cibulačku.

Foto: Architramvaj, Viktor Sorma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!