Když matematika vysloví nezvratitelné proroctví. Seriálová adaptace věhlasné Nadace se snaží položit základy ohromující sci-fi ságy

Když matematika vysloví nezvratitelné proroctví. Seriálová adaptace věhlasné Nadace se snaží položit základy ohromující sci-fi ságy 

Doposud nezfilmované klasické dílo hard science-fiction žánru se dočkalo rozsáhlého rozpočtu a na poměry televizních obrazovek hvězdného obsazení, ve výsledném zúčtování ale může právě doplatit na nadměrnou snahu vytvořit vážnou epiku za každou cenu.

 

Slavná knižní série Isaaca Asimova byla zlomovým bodem pro žánr science-fiction a podobně jako například Duna Franka Herberta ovlivnila nebo přinejmenším inspirovala mnoho pozdějších a obecně známějších děl. V roce 1966 dokonce Nadace předčila Tolkienova Pána prstenů v bitvě o titul nejlepší knižní sci-fi nebo fantasy série všech dob. Rozsáhlé dílo rozpínajících se skrze několik generací bylo dlouhá léta považováno za obtížně zfilmovatelné a s přihlédnutím k původnímu materiálu se není ani čemu divit. Proto také poměrně překvapivé oznámení seriálové adaptace, z níž se platforma Apple TV+ rozhodla učinit svou vlastní vlajkovou loď podobně jako příští rok Amazon, který uvede ambiciózní sérii ze světa Středozemě.

Po více než dvanáct tisíc let vlády galaktického impéria život v galaxii probíhal v míru pod nadvládou císaře Kleona a jeho klonovaných kopií. Zdánlivý blahobyt však naruší teorie brilantního matematika Hariho Seldona (Jared Harris) o pádu impéria následovaným staletími sužovanými válkami a zkázou. Ve spojení s mladou a ctižádostivou Gaal (Lou Llobel) a početnou skupinou vyhnanců z rozklíněné galaktické říše se vydávají na okraj galaxie vybudovat Nadaci – jedinou naději na záchranu a znovuvybudování lidstva. Knižní předloha, však není prostým sci-fi eposem, ale snaží se pokládat otázky ohledně nesmrtelnosti, náboženství nebo dokonce sociologie. Seldonova teorie a věda z níž vychází – psychohistorie se zabývá totiž předvídáním chování velkých mas populace na základě statistických zákonů a analytické matematiky.

Obtížnost a tíha předlohy nelpí tedy pouze v rozloze světa a komplexnosti příběhu, ale i v idejích které skýtá. Tvůrčí duo David S. Goyer (Batman začíná, Muž z oceli) a Josh Friedman se chopili látky náročné na zpracování a již patrné zásahy do originálu mohou působit pro mnohé vytržené z kontextu nebo dokonce kontroverzně. Zatímco záměny pohlaví postav (Gaal) a menší úpravy příběhových linek jsou v důsledku dramatizace audiovizuální adaptace pochopitelné, respektive na místě, v některých případech se naneštěstí jedná o zcela zásadní zásahy do vyprávění a zobecňování esenciálních struktur fikčního světa. Nicméně nelze tvůrcům zapřít snahu prodat, pro mnohé nový, ohromující a nesmírně vrstevnatý sci-fi svět.

Nadace zpočátku může evokovat ideje série Raised by Wolves Ridleyho Scotta nebo svou těžkostí a formálním nadstandardem seriál The Expanse. Zejména pilotní epizoda využívá hned několik velkých více než solidně zpracovaných triků a umně pracuje se scénografií a záběry, které nejsou jen nositelem epického bloumáním širokým světem. Nicméně první epizody (a pravděpodobně celá úvodní série) prozatím nastiňují rozsáhlou povahu vesmírného eposu, jehož nejsilnější momenty mohou teprve přijít. Ale taky nemusí. Ačkoliv se tvůrci netajili úmysly až na osmdesát hodinových epizod, které by měly kompletně pokrýt příběh původního díla, bezesporu nesmírná očekávání ze stran Applu a vysoká cena projektu mohou budoucí plány odsoudit dříve, než by Nadace dokázala prodat své největší kvality. 

 

Kdy a kde dávají film: Nadace

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!