Covidové výjevy i nové talenty. Kampus Hybernská ožívá ilustrací

Covidové výjevy i nové talenty. Kampus Hybernská ožívá ilustrací 

Do středy 29. září trvá festival ilustrace a komiksu LUSTR, který se vrátil do původní lokace v pražském Kampusu Hybernská. Hlavní výstavu Zmar věnovanou pandemickému roku doplňuje Showcase mladých talentů.

Záměrem bylo, aby nám ilustrátoři předvedli, jaký byl uplynulý rok pro ně. Někteří vystavují deníky z lockdownů, jehož tvorbou naplňovali čas trávený doma, jiní zase reflektují obecnější společenskou či enviromentální krizi posledních měsíců,“ nechala se pro osmatřicátou epizodu podcastu KulTýden slyšet produkční a dramaturgyně přehlídky Barbora Müllerová.

Svůj pohled na aktuální dění na výstavě Zmar ukazují z českých a slovenských autorů například Juliána Chomová, Marek Rubec, Anastasia Stročkova nebo skupina Nýbrž, ze zahraničí vystavuje letošní ústřední host z Francie Simon Ecary, původem argentinský výtvarník Federico Lamas či Bulharka Aleksandra Georgieva.

Padesátka zástupců nejmladší kreslířské generace nechybí na Showcase mladých talentů, kde svou volnou tvorbou prezentují autoři, kteří se LUSTRu doposud nezúčastnili. Vybírala je dvojí odborná porota, v nichž zasedli redaktor nakladatelství Paseka Lukáš Růžička, komiksové tvůrčí duo Štěpánka Jislová a Tereza Drahoňovská, kreslíř a pedagog David Böhm a další.

Dílo Andrey Davalos. Foto: archiv LUSTR

Součástí festivalu je také doprovodný program, lákající na přednášky, workshopy, diskuze nebo živá komiksová čtení. „Přemek Černý si připravil workshop koláže a monotypie pro děti, Patrícia Čmiková bude vést animační dílnu. Pořádáme i odbornější masterclasses pro ty, kteří se kreslení více věnují, kupříkladu v podání Simona Ecaryho,“ upřesnila v podcastu Müllerová.

Dílo Jakuba Veselého. Foto: archiv LUSTR

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!