Areál nákladového nádraží Žižkov se promění v byty i kulturní centrum. Budoucnost místa odhaluje výstava

Areál nákladového nádraží Žižkov se promění v byty i kulturní centrum. Budoucnost místa odhaluje výstava 

Transformaci území bývalého nákladového nádraží Žižkov přibližuje výstava v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP). Nevyužívaný brownfield se má v budoucnu změnit na plnohodnotnou městskou čtvrť s parky a kulturním centrem.

Expozice v CAMPu mapuje historii, současnost i budoucnost areálu, který patří mezi tři nákladová nádraží, jež v minulosti zásobovala metropoli a její průmyslové oblasti. Dřívější stav ukazuje videoesej Malá industriální elegie s unikátními archivními záběry z poválečné éry, plánovanou budoucí podobu představují velkoplošné projekce nebo fyzický model lokace.

Foto: archiv CAMPu

Výstava navazuje na cyklus výstav o transformačních územích Prahy. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost nahlédnout do budoucnosti i minulosti tohoto brownfieldu,“ nechal se slyšet ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč, který byl hostem rozhovoru v rámci čtyřiatřicátého dílu série Proudcast Informuji.cz, jenž je k poslechu níže.

Podle letošní urbanistické studie by mělo na někdejších drážních plochách vyrůst až jedenáct tisíc nových bytů s kapacitou zhruba dvaceti tří tisíc obyvatel, přes jedenáct set parkovacích míst, na šest stovek stromů a v neposlední řadě občanská vybavenost v podobě obchodů, škol nebo třeba cyklostezky.

Z památkově chráněné budovy nádraží ve funkcionalistickém stylu se má stát kulturní centrum, kde by mohl najít zázemí i Národní filmový archiv.

Výstavu Žižkovské nádraží: druhý život? si zájemci mohou prohlédnout zdarma, a to denně kromě pondělí až do 19. prosince. Doprovodný program nabídne komentované prohlídky, diskuze nebo třeba výlet na periferii s výtvarníkem Eposem 257.

Vizualizace Penta Real Estate. Foto: archiv CAMPu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!