‚Woodstock devadesátek‘. Monumentální koncerty kapely Oasis v Knebworthu ukazuje dokument

‚Woodstock devadesátek‘. Monumentální koncerty kapely Oasis v Knebworthu ukazuje dokument 

Ve čtvrtek 23. září vstupuje do tuzemských kin další dokument zasvěcený britpopové ikoně a jejím dvěma velkolepým koncertům, které se odehrály v srpnu 1996 v anglickém Knebworthu. Režisér Jake Scott přináší dosud nezveřejněné archivní záběry a rozhovory s členy rozpadlé formace.

„Knebworth pro mě osobně byl Woodstockem devadesátých let. Bylo to o muzice a o lidech. Moc si z toho dnes už nepamatuju, ale nikdy na tyto koncerty nezapomenu. Bylo to biblické,“ řekl pro magazín NME někdejší frontman skupiny Liam Gallagher.

Snímek zaznamenávající zákulisí této hudební události je podle vyjádření jeho tvůrců radostnou a jímavou kinematografickou oslavou jednoho z nejvěhlasnějších koncertů posledního čtvrtstoletí“.

Přijít si poslechnout Oasis tehdy během dvou dnů dorazilo bezmála dvě stě padesát tisíc fanoušků. O vstupenky prý přitom usilovalo nejvíce lidí v historii země, zájem o ně měla více než dvě procenta britské populace.

Film na mě neskutečně zapůsobil. Zvuk byl tenkrát úžasný, Liam byl na absolutním vrcholu. Když jsem dokument sledoval, říkal jsem si, jak jsme opravdu dobře hráli. Až jsem se sám sebe ptal, zda jsem to já, kdo hraje na kytaru,“ nechal se v rozhovoru pro rádio Apple Music Hits slyšet druhý z bratrů Gallagherových, Noel. V budoucnu by podle něj také měla vyjít živá nahrávka z vystoupení.

Oasis zanikli po osmnácti letech své existence v roce 2009, kdy skupinu po neshodách s mladším sourozencem opustil kytarista a autor většiny textů Noel Gallagher, jenž rok poté založil vlastní uskupení High Flying Birds. Liam Gallagher dal ještě v roce rozpadu dohromady kapelu Beady Eye, která vydržela pět let. V roce 2017 se vydal na sólovou dráhu s debutovou deskou As You Were, po níž o dva roky později následoval studiový počin Why Me? Why Not.

Foto: Roberta Parkin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!