Třetí série Sex Education nabízí sebevědomý a svěží pohled, přesto má k výjimečnosti daleko

Třetí série Sex Education nabízí sebevědomý a svěží pohled, přesto má k výjimečnosti daleko85%

„Může vás to překvapit, ale nemyslím si, že všechno se točí okolo sexu,“ prohlašuje sebevědomě sexuální terapeutka Dr. Jean Milburn (Gillian Anderson) a aniž by bořila pomyslnou čtvrtou stěnu mezi postavou a divákem, shrnuje premisu a poslání nové série.

Zatímco předchozí série se téměř výhradně zaměřovali na objevování sexuality s citlivým humorem a občasnou dávkou trapnosti, třetí výprava na Moordaleskou střední sice většinu témat dále rozvíjí, daleko více ale tentokrát dbá na poznávání vlastní identity. A nemusí se nutně jednat o identitu sexuální nebo jakkoliv propojenou s problematikou genderu, pohlaví nebo rasy. Ačkoliv mnozí mohou namítat agitací či přílišnou progresivitou queer témat, mnoho z charakterových linek se v jádru spíše dotýkají esenciálních otázek dospívání a hledání vlastního místa ve světě.

Sexuální výchova tedy už není jen a pouze o terapii a humorné přehlídce sexuálních útrap, přestože stále dokáže být v určitých momentech až nadstandardně absurdní a bizarně ujetá (podobně jako mimozemský muzikál o sexu z konce předchozí série), ale mnohem více se dokáže zaměřit na dílčí aspekty života svých postav. Už se ani nesnaží být jakýmsi manuálem, který předkládá jednoduché řešení a přímočaré odpovědi, protože si uvědomuje odlišnost a proměnlivou povahu života. Někdo se vyrovnává se smrtí blízkého neustálou intimitou se svým partnerem, někdo jiný bojuje se smutkem i několik let a další teprve objevuje radost ze života, ač v pokročilém věku. Takové mikropříběhy se stávají ústředním motivem třetí série, která znovu navazuje na zvýšenou dramatizaci a psychologii postav, zároveň se ale také mnohem více odvrací od vydařené feel-good dramedy z první série.

Po sexuální klinice a epidemii chlamydií v předchozích sériích přichází vedení školy v čele s novou ředitelkou Hope Haddon (Jemima Kirke) ve snaze zbavit školu nálepky „školy sexu“ všemi možnými prostředky. Kontroverzní proměny výrazně zasahují nejen do života mladých dospělých, ale nenápadně ohrožují i pozice vyučujících a rodičů, kterým se tentokráte nedostává prostoru jako v předchozí sérii. Zatímco dříve ústřední duo Otis a Maeve určovalo hranice a strukturu příběhu jako takového, současná podoba seriálu se rozvinula podobně jako většina charakterů. Pozvolna mizející humorné momenty střídá vážnější dramatizace a užší zaměření se na rozvíjející se vztahy všech postav mezi sebou.

Naštěstí Sexuální výchova má ve svém tvůrčím zázemí stále schopné a kreativní jedince, kteří dohromady dokážou předvést řemeslně kvalitní práci, ale zejména moc dobře tuší, v čem tkví jejich největší síla. Oproti typickým americkým teen komediím a vztahovým dramedy tedy stále nemají potřebu sklouzávat ke klasickým karikaturám, přílišným klišé a bezbřehým vztahovým kličkám. Ačkoliv ani toho se v určité míře neubrání, zejména ve druhé části s blížícím se sezónním zakončením. Nicméně jednotlivé charaktery se neustále vyvíjí, pochybují o sobě a dělají rozhodnutí, které ve výsledném zúčtování mají skutečné následky.

Tvůrci často zaplouvají do překvapivých vod a umně dokáží přetvořit mínění diváka o postavě několika citlivými momenty, které poté výrazně převažují v diváckém zážitku. Výraznější prostor a síla takových momentů však naneštěstí často vychází do prázdna v důsledku možná až přílišného lpění na "nekonečný příběh" ústředního vztahu mezi Otisem a Maeve, kterým povedená dynamika z předchozích sérií postupně, ale naprosto vymizela. Třetí série Sexuální výchovy do budoucích sérií jistě přináší svěží pohled, avšak dopadá na zavedený vzorec autoritativního vztahu, který ve finálním zúčtování může být jejím sebedestruktivním bodem.

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!