Výživová poradkyně Karolína Risser: Do jídla jsem se zamilovala ve Francii

Výživová poradkyně Karolína Risser: Do jídla jsem se zamilovala ve Francii 

Své fyzické, ale i duševní zdraví dokážeme ovlivnit především skrze kvalitní jídlo, říká výživová poradkyně Karolína Risser, jež svou lásku ke gastronomii přetavila vedle cateringové společnosti i do seminářů pro veřejnost. Tři její přednášky bude 30. září, 25. října a 29. listopadu hostit Obecní dům v pražských Vysočanech.

Jaká byla vaše cesta k založení společnosti Deli Life orientované na kombinaci zdravé stravy s exotickou kuchyní?

Moje láska ke gastronomii začala ve Francii, kde jsem pět let studovala a pracovala. Nadchlo mě, jak si Francouzi dokážou užívat dobré jídlo, ale přitom zůstávají pořád fit a šik. Osvojila jsem si tam principy vyváženého a pestrého jídelníčku. Naučila jsem se plno skvělých receptů a gastronomie se stala mým velkým koníčkem.

Po návratu do Prahy jsem začala pracovat v korporacích ve velkých byznys centrech, kde mi chyběly možnosti dobrého stravování. Splnila jsem si proto svůj sen a ze svého koníčku udělala svou práci. Založila jsme firmu Deli Life, která dodává zdravé občerstvení a cateringy do firem i na různé akce.

Proč jste se rozhodli doplnit catering o gastronomické semináře pro veřejnost?

V poslední době se objevuje stále více protichůdných informací o tom, co bychom měli jíst, a vznikají různé nesmyslné diety na hubnutí. Lidé v těchto doporučeních tápou. Máme také čím dál méně času na vaření, dochází nám inspirace, co udělat k večeři či k obědu, kde a jaké suroviny nakupovat.

Z průzkumů vyplývá, že polovina lidí nejí zdravě. A přitom to, co jíme, významně ovlivňuje naši psychickou a fyzickou kondici, naši energii a imunitní systém. Proto jsem začala dělat semináře o zdravém jídelníčku a jeho vlivu na náš well-being (blahobyt, umění žít – pozn. red.) a celkovou spokojenost. Mým posláním je pomáhat lidem pomocí pestré a vyvážené stravy zlepšit zdraví a kondici, posílit imunitu, odbourat únavu a získat pozitivní energii.

Jak vaši kulinární činnost ovlivňuje cestování?

Miluji cestovaní a cizí kultury vždy nejlépe poznávám přes jejich lokální kuchyni. Na cestách čerpám inspiraci, zkouším exotické ingredience a zkoumám nové trendy v gastronomii. Baví mě experimentovat, kombinovat a hrát si s chutěmi, barvami a tvary. Ráda testuji různá jídla, zaměňuji suroviny a vymýšlím nové a zdravější recepty.

Také se neustále vzdělávám a ve své práci vyžívám znalosti z kurzů výživového poradenství, well-being, mindfulness a podobně. V současné době studuji nutriční terapii, nový a rychle se rozvíjející obor, který může řadě lidem pomoci vyřešit jejich zdravotní i psychické problémy. Tyto nové vědecké poznatky aplikuji do praxe v rámci mých seminářů i při přípravě cateringů.

Foto: archiv Karolíny Risser

Na podzim pořádáte přednášky v Obecním domě ve Vysočanech. Na jaká témata se obecně zaměříte?

Strava až z osmdesáti procent ovlivňuje naše myšlenky, rozhodování, chování a emoce. V mých kurzech se naučíme jednoduché principy, jak má vypadat zdravý a vyvážený jídelníček. Ukážeme si, jak pomoci jídla poměrně jednoduše zlepšit naši fyzickou a psychickou kondici, naši náladu, prožívání a chování.

Připravila jsem praktické doporučení, tipy a recepty, které se může naučit opravdu každý. Ukážu, že vaření je opravdu zábavné a že ani nemusí zabírat hodně času. Poznáte, že zdravé jídlo nejen skvěle chutná, ale budete se po něm cítit i mnohem lépe. Jídlo lidi spojuje, je to čas zastavit se a vychutnat si příjemné okamžiky s našimi blízkými.

Na konec září připravujete seminář pojmenovaný Zdraví, které chutná. O čem konkrétně bude?

Jde o praktický seminář, na kterém se seznámíte s nejnovějšími poznatky v oblasti zdravé výživy a se správnými stravovacími návyky. Zájemcům předvedu, že i zdravé jídlo může skvěle chutnat. Pomůžu jim sestavit optimální jídelníček a představím jednoduché tipy a recepty, které během semináře také ochutnají.

Další sezónní přednáška se bude věnovat střevnímu mikrobiomu. Jaká je jeho funkce v lidském těle?

Toto je další praktický workshop zaměřený na to, jak pomoci vhodné stravy správně pečovat o svou imunitu a střevní mikrobiom. Střeva a mikrobiom v nich má totiž zásadní vliv na vstřebávání živin, a tím je klíčový pro naše zdraví. Dodává nám energii, chrání nás před nemocemi a alergiemi.

Nejaktuálnější výzkumy ukazují, že také výrazně ovlivňuje psychické funkce a citovou stabilitu. Mikrobiom totiž komunikuje s centrální nervovou soustavou a podílí se na správném vyhodnocování podnětů mozkem. Střevní bakterie tak ovlivňují náladu, jednání a paměť. Na semináři se naučíme, jak o něj co nejlépe pečovat a tím zlepšit naši celkovou spokojenost.

Na závěr plánujete přednášku nazvanou Zdravé Vánoce, což zní trochu jako oxymóron. Můžete nastínit, o co v ní půjde?

Přejídání se je pro moderní Vánoce více než typické. Průměrný Čech přibere během Vánoc dva až tři kilogramy, výjimkou ale není ani šest kilo a více. Většina lidí sní za tento krátký čas velké množství nezdravých jednoduchých cukrů a tuků. Nejenže ztloustneme, pořádně zabrat dostávají také metabolismus a jednotlivé orgány.

Na tomto adventním semináři si ukážeme, jak si přes svátky skvěle pochutnat, ale přitom nepřibrat. Účastníky naučím, jak připravit lehký štědrovečerní předkrm, odlehčený bramborový salát i lepší alternativu ke smaženému kaprovi. Dám jim recepty na výborné, ale zdravé vánoční cukroví, i tipy na originální občerstvení pro návštěvu.

Na pražské kurzy Karolíny Risser se zájemci mohou hlásit zde.

Foto: archiv Karolíny Risser

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!