KulTýden od 20. do 26. září: nostalgický Mišík, literatura na březích Vltavy i futuristické spomeniky

KulTýden od 20. do 26. září: nostalgický Mišík, literatura na březích Vltavy i futuristické spomeniky 

Za jugoslávskými spomeniky s Jóhannem Jóhannssonem, na vltavské břehy za současnou evropskou literaturou nebo na poetickou vlnu s Vladimírem Mišíkem. Více se dozvíte v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Na pomezí dokumentu a fikce v prostředí komunistických pomníků obětí druhé světové války se odehrává posmrtný film islandské hudební ikony Jóhanna Jóhannssona Last and First Men, jemuž se věnujeme v úvodním příspěvku. 

Konferencí o samozřejmosti světa je prozaický debut Hejno bez ptáků z pera Filipa Douška, které do jevištní podoby převedl soubor 11:55 na prknech Experimentálního prostoru NoD v Praze. Detaily nabízí režisérka inscenace Tereza Volánková.

Do šedesátých let i za domácími básníky pluje Vladimír Mišík na zbrusu nové desce Noční obraz. Nejen o hostujících muzikantech v podcastu promluvil producent alba a zároveň jeden z interpretů Petr Ostrouchov.

Reflexe pandemie a představení mladých talentů, to je gros letošní přehlídky současné ilustrace LUSTR pořádané tradičně v Kampusu Hybernská v metropoli. Podrobnosti uslyšíte od produkční a dramaturgyně festivalu Barbory Müllerové.

Příbřežní pražské čtvrti Podolí a Braník, ale i desítky dalších českých měst na jeden večer ožijí současnou evropskou beletrií. Jaká bude letošní Noc literatury, poodhaluje její organizátorka Adriana Krásová.

Na závěr zveme na půdu univerzit, odborných pracovišť nebo třeba planetárií, která otevřou své brány v rámci celorepublikové Noci vědců.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Artcam Films

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!