Neznámý Mercury, Svět knihy i děsivá Půlnoční mše. Přinášíme kulturní tipy na týden od 20. do 26. září

Neznámý Mercury, Svět knihy i děsivá Půlnoční mše. Přinášíme kulturní tipy na týden od 20. do 26. září 

V následujícím týdnu je kulturní úroda bohatá. Mezi to nejlepší, co vás čeká, se řadí například talk show Petera Freestona, v níž pohovoří o frontmanovi Queenů, nebo také netflixovský seriál Půlnoční mše. Nevynechejte ani Svět knihy a Noc literatury. Obzory vám pak rozšíří Noc vědců a zklamáni nebudou ani milovníci architektury nebo čokolády.

Půlnoční mše

Na Netflix zavítá v pátek nadpřirozený horor z izolovaného ostrova z dílny Mika Flanagana. Po jeho Záhadném sídle Bly, Domu na kopci či The Haunting se vydáváme na místo, kde se po příchodu podivného charismatického kněze začnou dít zázračné, ale i děsivé věci. Na Půlnoční mši se vydejte 24. září, čeká vás sedm hodinových epizod.

Serial Killer

Na seriálový maraton zve mezi 21. a 26. zářím Brno. „Letos u nás můžete vidět minisérii Rodina o posledních dnech Slobodana Miloševiče na svobodě nebo ruský komediální hit Buchty, který konzervativní tisk nemůže rozdýchat a obránci tradiční rodiny by ho chtěli zakázat. Z českých seriálů se letos představí mrazivé soustředěné drama Podezření. Hlavní postavou je zdravotní sestra, která je obviněna z promyšleného vraždění pacientek,“ přibližuje festival dramaturgyně Táňa Zabloudilová.

Jedním z hlavních bodů programu bude panelová diskuze, ve které zasednou belgický ministr pro média Benjamin Dalle, ministr kultury Lubomír Zaorálek, generální ředitel ČT Petr Dvořák a generální ředitel veřejnoprávní belgické televize VRT Frederik Delaplace. Cenu Progressive Killer pro významnou televizní osobnost střední a východní Evropy letos dostane producentka HBO Europe Tereza Polachová, která stojí za seriály jako Bez vědomí, Hořící keř či Pustina.

Peter Freestone o Mercurym

Doposud nezveřejněné fotografie frontmana kapely Queen Freddie Mercuryho přinese online talk show s jeho tajemníkem Peterem Freestonem. Skrze snímky, které nespatřily světlo světa více než dvě dekády, zavzpomíná na rockového krále. Povídání o dvanáctileté spolupráci se skupinou dokreslí Milan Devinne a jeho spoluhráči akustickými verzemi jejich nesmrtelných hitů. Vstupenky na nedělní stream pořídíte za 260 Kč v síti Ticketstream.

Architram a Camping v CAMPu

Co je pro Prahu zásadní a co zásadní teprve bude? Jaká je historie a budoucnost brownfieldů? Kdy vznikalo Nákladové nádraží Žižkov a kdy na něm železniční trať nahradí ta tramvajová? A jak tramvaje přispěly k rozvoji města? Odpovědi na všechny tyto otázky dostanete v úterý 21. září na palubě architramu 9219, který vás navíc doveze přímo na slavnostní vernisáž výstavy Žižkovské nádraží: druhý život?

Nenechte si ujít ani čtvrteční program Centra architektury a městského plánování. Do talk show Ondřeje Cihláře přijali pozvání Anna Beata Háblová, architektka, která dělá slam poetry a píše knihy, a také sochař Kryštof Kintera, jehož umělecká díla se hýbou, blikají nebo jsou slyšet.

Noc vědců

Poslední zářijový pátek bude po celé Evropě patřit vědcům. U nás se do noční akce přihlásilo přes šedesát institucí a pro návštěvníky připravily přes tisícovku událostí. Vědecko-popularizační program proběhne jak fyzicky, tak online. Účast přislíbily nejen univerzity, ale také hvězdárny, planetária či výzkumná centra po celé republice. Tentokrát je tématem Čas a například Univerzita Palackého v Olomouci zapojí do programu také Expozici času ve Šternberku.

V Praze pak můžete zavítat třeba do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského za zlatavým mokem a na bojovku do Fakulty tropického zemědělství. A čeká vás toho samozřejmě ještě mnohem více, jak uslyšíte v osmatřicátém dílu podcastu KulTýden, který je k poslechu níže. 

Výstava Making Architecture

Americký architekt Steven Holl navrhl pro Ostravu nový koncertní sál. Ten je nyní ve fázi příprav, ovšem tento projekt a také jedenáct dalších představí putovní výstava Making Architekture. Až do pátého prosince se v Domě umění usídlí expozice odhalující složitý a osobitý proces Hollovy tvorby, a to skrze první akvarelové skici, návrhy staveb i jejich modely. Uvidíte například projekt Muzea výtvarných umění v Houstonu, knihovnu v Malawi nebo Střediska péče o nemocné s rakovinou v Londýně. Vernisáž proběhne 21. září v pět hodin odpoledne, a pokud je pro vás Ostrava daleko, můžete si vernisáž užít skrze stream na Facebooku GVUO.

Čokoládový festival

Výstava historie čokolád, kuchařská show, soutěže a samozřejmě stánkový prodej oblíbené sladkosti na vás čeká na letošním Čokofestu. Ve Slavkově u Brna se mezi 24. a 26. zářím můžete těšit na pralinky, ale i ty největší delikatesy. Vstupenky zakoupíte na stránkách Ticketstream za 80 Kč, zlevněnou za 60 Kč a děti do šesti let si užijí akci zdarma. Až do středy 22. září můžete o lístky soutěžit na našem webu

Noc literatury

Nová tvorba evropských spisovatelů v podání známých hereckých osobností na atraktivních či běžně nedostupných místech, to jako každoročně přinese Noc literatury. Nevšední interpretace literárního textu bude ve středu 22. září v Praze probíhat na dvacítce míst, zamíří ale i do další řady tuzemských měst. Bližší informace nabízí organizátorka Adriana Krásová v aktuální epizodě podcastu níže. 

V metropoli bude z románu o alternativních dějinách světa Civilizace Laurenta Bineta číst herec Ondřej Pavelka a opěvovaným Normálním lidem z pera Sally Rooney dá hlas Zdeněk Piškula. Za Josefem Trojanem pak vyrazte na četbu z knihy Jetotak ukrajinského spisovatele Tarase Prochasky.

Svět knihy

Za vůní stránek plných slov můžete vyrazit také na Svět knihy. Tento mezinárodní veletrh knih, nakladatelství a tiskáren se výjimečně uskuteční mezi 23. a 26. zářím. Jednou z největších hvězd bude letos autor Atlasu mraků David Mitchell a za čtenáři přijede z Afriky také „Amerikána“ Chimamanda Ngozi Adichie. Francii bude na Výstavišti v Holešovicích reprezentovat Laurent Binet. V nové sekci Literatura jako hlas svobody, letos zacílené na Bělorusko, bude slyšet třeba o Andreji Chadanovičovi a Dmitrijovi Strocevovi. Mottem bude pro Svět knihy heslo Můj domov je v jazyce.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!