Rychlokurz cizí řeči, čtení u Vltavy i setkání se sousedy. Kam v Praze zdarma během podzimu?

Rychlokurz cizí řeči, čtení u Vltavy i setkání se sousedy. Kam v Praze zdarma během podzimu?  

S neúprosně blížícím se příchodem podzimu přinášíme tipy, jak kulturně obohatit volný čas v metropoli a nechat při tom peněženku netknutou.

Zažít město jinak

Vyzkoušet nejlepší mrkvové recepty a vystřelit si růži v Hlubočepích, zúčastnit se kvízu o Arbesově náměstí a jeho okolí nebo soutěže v pojídání hotdogů na Letné či si zajít na workshop o zašívání na sídlišti Skalka. V sobotu 18. září se na mnoha místech v metropoli koná komunitní festival spojující sousedy, kteří by se jinak nesetkali. Aktivity sahají od hudebních a divadelních vystoupení po trhy a pikniky. Nenechte si ujít třeba program ve Studiu Ypsilon ve Spálené ulici.

Prosecký podzim

Nedělní odpoledne 19. září můžete strávit v parku Přátelství mezi stanicemi metra Střížkov a Prosek, kde děti budou mít možnost se seznámit s celou plejádou sportovních aktivit sahajících od badmintonu přes taekwondo po mažoretkové soubory. Večer akci završí rozeznění téměř šedesáti mobilních zvonů, které zahrají klasické skladby i populární melodie.

Noc literatury

V sídle Českého yacht klubu, archivu bezpečnostních složek, kostele nebo vodárně si ve středu 22. září večer budou moci příchozí poslechnout ukázky ze současné evropské literatury v podání známých hereckých osobností. Hlavní program celorepublikové akce se koná v Braníku a Podolí, kde z děl budou číst Zdeněk Piškula, Kristýna Frejová, Marek Adamczyk a další. Na březích Vltavy nebudou chybět úryvky z románu Normální lidi irské autorky Sally Rooney či třeba z připravovaného překladu Poslední knihy pana A. běloruského prozaika Alherda Bachareviče.

Noc vědců

Je věda laické veřejnosti tak nepřístupná, jak se jeví? Zbořit tento zažitý stereotyp se vynasnaží páteční večer 24. září napěchovaný nejnovějšími vědeckými poznatky, jehož pražská odnož nabízí přes tři sta různých akcí. Naučte se v Národním zemědělském muzeu vařit jako naše prababičky nebo finanční gramotnosti a odhalování dezinformace či fotomontáže na půdě VŠE. Jak se stát pánem času, to vám prozradí v Planetáriu, o radioaktivitě vám zase všechno řeknou v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Den hrdinů

Chtěli byste hlouběji poznat denní chleba policistů, zdravotních záchranářů a hasičů? V tom případě zamiřte v sobotu 25. září odpoledne na holešovické Výstaviště, kde bude k vidění těžká technika, historická vozidla a vybavení složek IZS. Nejmenší se mohou těšit na soutěže, při kterých si kupříkladu vyzkouší běh s hasičskou hadicí.

Den otevřených dveří na Klíčově

Pokud vaše ratolesti lákají spíše volanty autobusů MHD, vezměte je v sobotu 25. září do garáží Klíčov, kde na ně čeká přehlídka současné techniky, dnes už nepoužívaných vozů nebo zázemí tamní provozovny. Chybět nebudou ani soutěže a hry s animátory, malování na obličej, fotokoutek, ukázka techniky hasičů nebo jízdy na šlapacích motokárách.

Speak Dating

Nemáte si kde procvičit své jazykové znalosti, nebo byste rádi využili čas strávený přejížděním z práce či ze školy učením nových řečí? Ve středu 29. září v odpoledních hodinách zajděte do Galerie Lucerna a přilehlé pasáže, kde se budete moci zúčastnit několikaminutových lekcí nejčastěji od rodilých mluvčích a vyzkoušet si i méně frekventované jazyky jako finštinu, gruzínštinu, irskou gaelštinu nebo také indonéštinu. A pokud se nestihnete dostavit osobně, máte možnost využít paralelně probíhajících online minikurzů, na které se lze přihlásit zde

Den architektury

Milovníci současných i historických budov a urbanismu by si neměli nechat ujít celotýdenní festival, který od 1. do 7. října láká v osmi desítkách českých, ale i slovenských měst na více než tři sta akcí. V Praze zájemci nahlédnou do útrob bývalé Šlechtovy restaurace, Právnické fakulty nebo vily Karla Čapka či budou mít příležitost vydat se na procházku po vltavských březích v Libni, tajích ostrova Kampa i vizuální džungli na Florenci.

Foto: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!