RÍVJŮ: Stereotypní chalupáře 21. století zvládne i méně uvědomělý divák, ale je tam hezká příroda

RÍVJŮ: Stereotypní chalupáře 21. století zvládne i méně uvědomělý divák, ale je tam hezká příroda 

Jste pověrčiví? U třináctého dílu našeho podcastu RÍVJŮ se ale nemusíte bát. Hlavním tématem totiž byla podzimní nabídka našich předních českých televizí a tam lze bezpečně předvídat mnohé. K tomu jsme si vzali na paškál dvě nejnovější Marvelovky, snímek Shang-Chi a legenda o deseti prstenech a seriál What If...?

Jaký odér se line z páchnoucího rybníčku podzimní produkce v televizích? Téma přesně pro dvorní rybářku Dominiku Kubištovou, která jakoby záměrně vyhledávala braky při hodnocení tuzemské tvorby už dlouhá léta. V hlavním tématu třináctého dílu RÍVJŮ jsme se zaměřili právě na pořady, které budou plnit obýváky českých domácností na dlouhé večery.

S nadsázkou jsme přistoupili k systému hodnocení takzvaným Filo-metrem, kdy jsme složili hold našim oblíbeným kolegům recenzentům, speciálně pak guruovi z největších, jenž se stal stálým terčem nemístných vtipů a poznámek už od prvního dílu. Odhadujeme budoucí (ne)úspěchy seriálů Osada (plná sterotypu a hezké přírody), Ochránce (varování před návratem dětí do školy), 1. mise (seriál, který bohužel zabije Alana Aldu) nebo Pan Profesor (nedoporučuje 10/10 doktorů Klátilů) a neopomíjíme ani Love Island, První večeři se Zdeňkem Polreichem a mnohé další. 

Kromě barometru úrovně televizní zábavy jsme v recenzích znovu vsadili na "zázraky". Studio Marvel představilo film Shang-Chi a legenda o deseti prstenech nebo seriál What If...?, který aktuálně nabízí pouze ve své videotéce Disney+. "Shang-Chi to zdlouhávé dílo 'na jistotu'. Opakuje zavedené způsoby zpracování komiksu do filmového světa. Vizuálně je to neuvěřitelně pěkný snímek, který ale zapomeneme. Pro fanoušky Marvelu povinnost, ostatní to nutně vidět nemusí," zazní v našem hodnocení. Komplexní hodnocení najdete i v naší psané recenzi.

What If...? se zaměřilo na rekonstrukci známých komiksových (a filmově zadaptovaných) příběhů z jiné perspektivy. A to ve staré podmínce "co kdyby". Studio namixovalo známé charaktery a připravuje si půdu pro alternativní reality, které budou hrát hlavní roli ve čtvrté fázi marvelovského univerza. "Propojování filmového vesmíru máme rádi, ale je to první příklad díla, které už zavání umělým natahováním. Zároveň ale rozšiřuje povědomí diváka a otevírá ho možnostem, které mohou v blízké budoucnosti u Marvelu nastat," hodnotíme minisérii, která je bohužel divákovi v Česku oficiálně nedostupná.

V závěru nechybí ani tradiční sekce bizárů. Vzpomínáme na první zombie muzikál The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies, klasický odpad od budoucího tvůrce filmu pro dospělé Raye Dennise Stecklera z roku 1964. Druhým dárečkem je pak ozvěna z karlovarského filmového festivalu Úsvit (Zora). Chorvatský snímek k nepochopení (a zároveň druhý díl Slunečné trilogie režiséra Dalibora Mataniće) pojednává o dilematu mezi migrací a budováním domova ve společnosti, která se radikalizuje. Dystopicky laděný snímek podle autora vypráví o tom, že pro boj se zlem občas víra nestačí. Věříte vy v jeho kvalitu? My totiž ne. 

Pusťte si třináctý díl RÍVJŮ a jako bonus slibujeme upoutávku na podcastovou recenzi snímku Zhoubné zlo a reakci ustrašenější poloviny z našeho hodnotícího ansámblu.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!