Český slavík se vrací. Hudební anketu obnovil filantrop Karel Janeček

Český slavík se vrací. Hudební anketu obnovil filantrop Karel Janeček 

Po třech zrušených ročnících se vrací anketa Český slavík, kterou vzkřísil matematik a sociální reformátor Karel Janeček. Slavnostní ceremoniál odvysílá v listopadu v přímém přenosu televize Nova, moderovat jej bude Lucie Borhyová s Rayem Korantengem.

Karel Janeček vyjádřil radost z možnosti přispět k renesanci hudebního ocenění, jehož historie sahá do šedesátých let minulého století. „Spravedlivé hlasování podle hlasovací metody D21 umožní lidem lépe vyjádřit své preference a přináší tak férové a sjednocující výsledky soutěže, kterou považuji za rodinné stříbro české i československé populární hudby,” nechal se slyšet nový patron.

Trofej pro nejoblíbenějšího zpěváka, zpěvačku či kapelu vytvoří designérka Viktorie Beldová, která se věnuje zejména šperkařství. Stojí mimo jiné za návrhem korunovačních klenotů pro kambodžského krále. „O detailní podobě všech cen máme s Lilií Khousnoutdinovou (partnerkou Karla Janečka – pozn. red.) už definitivně rozhodnuto. V tuto chvíli už jen vychytáváme se šperkaři z Granátu poslední detaily, kdy můj návrh upravujeme tak, aby technicky vyhovoval výrobě,” uvedla Beldová.

Hlasování v rámci třiadvacátého ročníku Českého slavíka odstartuje v úterý 21. září dopoledne. Anketa navazuje na předchozího Zlatého slavíka, kterého v letech 1962 až 1991 organizoval časopis Mladý svět. Dosavadním rekordmanem byl Karel Gott, který v obou anketách získal celkem čtyřicet dva sošek.

Foto: Lucie Dvořáková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!