KulTýden od 13. do 19. září: postapokalyptická planeta, Americké jaro i neznámý impresionista

KulTýden od 13. do 19. září: postapokalyptická planeta, Americké jaro i neznámý impresionista 

Vstupte do futuristického světa, ponořte se do barevnosti Minky Podhajské nebo si poslechněte špičky domácí hudební scény. Více se dozvíte v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Co čeká svět po devastující pandemii a změnách klimatu? Na to se ptá aktuální ročník pražského festivalu sci-fi filmů Future Gate, který letos nabídne klasiku Ridleyho Scotta trochu jinak a přiveze i novinku režiséra hitu District 9. Více slovy dramaturga přehlídky Filipa Schauera v podcastu níže.

Všechny barvy evropských jevišť včetně českých a slovenských ukáže plzeňský festival Divadlo. O pozoruhodných titulech tuzemské i zahraniční produkce jsme pohovořili s jednou z dramaturgyň, Dorou Viceníkovou.

Od vážné hudby přes alternativu po filmové melodie. Rozličné žánry nabídne Americké jaro, které v metropoli i regionech láká třeba na koncerty Lenky Dusilové nebo Jana P. Muchowa. Detaily nastiňuje ředitelka festivalu Zdenka Součková.

‚Barvičkářku‘ a designérku hraček Vilemínu Podhajskou řečenou Minku znovu objevuje aktuální výstava v pražském Arthouse Hejtmánek. Jak na pozapomenutou autorku natrefil galerista a majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek a čím ho zaujala?

U výtvarného umění ještě zůstaneme a prozkoumáme životopisnou prózu Paní Degasová zasvěcenou ikonickému impresionistovi. O čem pojednává román z pera Arthura Japina o slavném tvůrci pláten éterických baletek a koňských dostih?

Na závěr přinášíme dva víkendové tipy. Obyvatelé hlavního města čeká multižánrová akce Stop Zevling a do Dolních Bojanovic na Hodonínsku můžete zamířit oslavit osm set dvacet pět od založení této obce.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: archiv Amerického jara

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!