Od indických sběračů odpadu po klokany. Michael Rittstein vystavuje plátna inspirovaná dálavou

Od indických sběračů odpadu po klokany. Michael Rittstein vystavuje plátna inspirovaná dálavou 

Cestovatelské výpravy do Indie a Mexika, ale i dřívější putování po Austrálii transformoval malíř Michael Rittstein do několika cyklů pláten, které představuje na výstavě s podtitulem Klokaní Tarzan v pražské Trafo Gallery. Přehlídka s volným vstupem trvá do konce října.

Rittsteinovy dosud nevystavené práce včetně dvojice monumentálních sedmimetrových obrazů mapují jeho exotické cesty, z nichž zachycuje třeba indickou společenskou spodinu, odpočívající tuláky nebo mexické automechaniky. Za aktéry svých děl zvolil také mamuty nebo další divou zvěř z prehistorických dob.

Foto: archiv Trafo Gallery

Přináší i mikropříběhy rozličných živočišných druhů z českých luhů a hájů, které zaznamenává coby celoživotní obyvatel západočeské vesnice Brnířov, kde ho obklopuje četná fauna. Múzou jsou autorovi třeba nuance kočičího pohybu nebo přirozená myší zvědavost. Často je spojuje do groteskní lidskozvířecí inscenace, z níž čiší jeho láska k fabulaci a radost ze života.

Klokaní Tarzan je reprezentativní přehlídkou expresivního figuralisty, který zanedlouho oslaví dvaasedmdesáté narozeniny. Výtvarníkovou vášní jsou bizarní historky, prchavé okamžiky, svébytný smysl pro humor a intenzivní potřeba dokumentovat okolní dění.

Foto: Trafo Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!