Odložený ročník Palm Off Festu proběhne v říjnu. Láká na divadelní i filmové zážitky

Odložený ročník Palm Off Festu proběhne v říjnu. Láká na divadelní i filmové zážitky  

Nejvý‎znamnější divadelní tvůrce a soubory ze zemí střední Evropy představí v Divadle pod Palmovkou pátý ročník festivalu Palm Off Fest. Podtitulem akce, která proběhne od 5. do 30. října, je motto [untitled yet, vol.2]. Pořadatelé lákají nejen na divadelní inscenace, ale rovněž na přehlídku nejzajímavějších filmových dokumentů a na přehlídky s tvůrci.

“Vzhledem k omezením spojeným s pandemickou krizí jsme byli nucení loňský ročník festivalu zrušit, avšak s příslibem, že inscenace převezeme o rok později,” říká dramaturg Jan Jiřík. “Podtitul letošního ročníku [untitled yet, vol.2] odkazuje jak k neočekávaným událostem loňského roku a s nimi spojeným procesem změn, tak k samotnému procesu vzniku divadelní inscenace, kdy až do posledního momentu zkoušení může být dílo neuzavřené i nepojmenované,” dodává.

Po roční pauze festival zahájí 5. října světová premiéra filmu Vidět Salisbury, na kterém se podíleli herci i tvůrčí tým z Divadla pod Palmovkou pod režijní taktovkou Michala Langa. Jedná se o filmovou verzi satirické hry současného ruského autora Viktora Šenderoviče, ve které mrazivě vtipným způsobem reaguje na pokus dvou agentů ruské tajné služby otrávit Sergeje Skripala v britské Salisbury.

Divadelní část odstartuje 15. října litevský experimentální soubor věnující se nové opeře Operomanija. Do české metropole dorazí s inscenací Alfa, která je inspirována příběhem Isabelly Garcíi Lorcy. Ta se po dlouholeté emigraci vrací do Španělska, aby odhalila tajemný osud svého bratra, slavného básníka a dramatika Federica Garcíi Lorcy.

Dne 21. října se diváci dočkají inscenace Zlatý drak v režii Catincy Drăgănescu, jedné z nejvýraznějších režisérek na současné rumunské scéně. “Tragikomedie z thajsko-čínské-vietnamské restaurace a kruté road movie vytrženého zubu. Jedna z nejúspěšnějších Schimmelpfennigových her pozoruje vztahy uvnitř i vně restaurace z různých perspektiv,” přibližují hru organizátoři.

První český festivalový zástupce se představí 19. října. Stane se jím inscenace Tomáše Dianišky 294 statečných, doku-fikční hra podle skutečných událostí, která pojednává o zákulisí největšího hrdinského činu našich dějin. V programu nechybí ani Pískoviště od prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča a 29. a 30. října festival uzavře inscenace Antikvariát v podání Občanského sdružení Pravda a láska.

“Opět představíme výjimečné středoevropské soubory a tvůrce, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná, a proto často neznámá. Důležitou součástí festivalu je také dialog – po každém představení budou opět zařazeny diskuze diváků s režiséry, herci a dramaturgy,” dodává Michal Lang, ředitel festivalu i Divadla pod Palmovkou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Odložený ročník Palm Off Festu proběhne v říjnu. Láká na divadelní i filmové zážitky
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!