Nejnovější články » Umění

Vzhůru do hotelu Pupp nebo za ikonami Jana Kotěry. Celorepublikový Den architektury zná program

8.9.2021,

Na tři sta bezplatných akcí v osmi desítkách českých i slovenských měst láká Den architektury, který se uskuteční od 1. do 7. října. Otevře běžně nepřístupné budovy a nabídne komentované procházky, cyklovýlety nebo vyjížďky lodí pod shrnujícím tématem dopravních spojnic.

Leitmotiv cestování reflektuje architektonický festival na nejrůznějších tratích a drahách nebo budovách spojených s dopravou, ale také na polních či křížových cestách. Zájemci si prohlédnou opuštěné pražské nádraží Vyšehrad či opavskou měnírnu elektrického proudu nebo se projedou olomouckou lokálkou zvanou Hanácká střela.

Dopravní sítě a s nimi související stavby jsou zásadními architektonickými prvky, které určují tvář našich měst i menších obcí. Letošní ročník je proto více v pohybu a v programu nabízíme nejen procházky, ale i výlety vlakem, na kole nebo lodí,” upřesnila ředitelka akce Marcela Steinbachová.

Druhou hlavní programovou linií je osobnost modernisty Jana Kotěry, od jehož narození v prosinci uplyne sto padesát let. Organizátoři představí architektovy stavby i realizace jeho žáků. Otevře se třeba budova Právnické fakulty v metropoli, královehradecké Městské muzeum či Baťova vila ve Zlíně.

Foto: archiv PF UK

Přehlídka se nezabývá jen pohledem do historie, ale rovněž současnými trendy. Návštěvníky tak pozve kupříkladu do nové pražské budovy Fakulty humanitních studií, nové městské haly v Modřicích u Brna nebo na zrekonstruovaný hrad Helfštýn na Přerovsku.

Nedílnou součástí festivalu je každoročně jeho kinematografická odnož Film a architektura, jež tentokrát zahrne promítání více než dvaceti tematických snímků s podtitulem Spojení. Publikum čeká například futuristický příběh simulace života na vesmírné kolonii Spaceship Earth nebo propojení tančících těl se stavbami etablovaných architektů Body-Buildings.

Foto: Jan Malý