Vzhůru do hotelu Pupp nebo za ikonami Jana Kotěry. Celorepublikový Den architektury zná program

Vzhůru do hotelu Pupp nebo za ikonami Jana Kotěry. Celorepublikový Den architektury zná program 

Na tři sta bezplatných akcí v osmi desítkách českých i slovenských měst láká Den architektury, který se uskuteční od 1. do 7. října. Otevře běžně nepřístupné budovy a nabídne komentované procházky, cyklovýlety nebo vyjížďky lodí pod shrnujícím tématem dopravních spojnic.

Leitmotiv cestování reflektuje architektonický festival na nejrůznějších tratích a drahách nebo budovách spojených s dopravou, ale také na polních či křížových cestách. Zájemci si prohlédnou opuštěné pražské nádraží Vyšehrad či opavskou měnírnu elektrického proudu nebo se projedou olomouckou lokálkou zvanou Hanácká střela.

Dopravní sítě a s nimi související stavby jsou zásadními architektonickými prvky, které určují tvář našich měst i menších obcí. Letošní ročník je proto více v pohybu a v programu nabízíme nejen procházky, ale i výlety vlakem, na kole nebo lodí,” upřesnila ředitelka akce Marcela Steinbachová.

Druhou hlavní programovou linií je osobnost modernisty Jana Kotěry, od jehož narození v prosinci uplyne sto padesát let. Organizátoři představí architektovy stavby i realizace jeho žáků. Otevře se třeba budova Právnické fakulty v metropoli, královehradecké Městské muzeum či Baťova vila ve Zlíně.

Foto: archiv PF UK

Přehlídka se nezabývá jen pohledem do historie, ale rovněž současnými trendy. Návštěvníky tak pozve kupříkladu do nové pražské budovy Fakulty humanitních studií, nové městské haly v Modřicích u Brna nebo na zrekonstruovaný hrad Helfštýn na Přerovsku.

Nedílnou součástí festivalu je každoročně jeho kinematografická odnož Film a architektura, jež tentokrát zahrne promítání více než dvaceti tematických snímků s podtitulem Spojení. Publikum čeká například futuristický příběh simulace života na vesmírné kolonii Spaceship Earth nebo propojení tančících těl se stavbami etablovaných architektů Body-Buildings.

Foto: Jan Malý

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!