Jedenácté září očima milenců, senátora i unesených cestujících. Dvacet let od útoků ve filmu a seriálu

Jedenácté září očima milenců, senátora i unesených cestujících. Dvacet let od útoků ve filmu a seriálu 

V sobotu uplynou dvě dekády od série teroristických útoků ve Spojených státech amerických. Tragédie zasáhla celý svět a promítla se také do hraných filmů a seriálů. Přinášíme výběr těch nejzajímavějších.

Let číslo 93 

Osud cestujících posledního uneseného letadla, které mířilo z newyorského letiště Newark do San Francisca, zmapoval pět let po útocích režisér Paul Greengrass, jenž za snímek získal nominaci na Oscara. Ukazuje marnou snahu lidí na palubě, již obeznámených o útocích na WTC, o přemožení čtveřice teroristů, jež nakonec skončila zřícením letounu do polí v Pensylvánii. 

Volání o pomoc

Charlie a Alan spolu kdysi bydleli na koleji, ale jejich životy jsou teď naprosto rozdílné. Charlie, kterému propůjčil tvář Adam Sandler, ztratil manželku a dcery při teroristickém útoku. Od té doby se izoloval a z kdysi společenského člověka se stal uzavřený podivín, který se snaží hudbou přehlušit děsivé vzpomínky a představy.

Alan v podání Dona Cheadla má na první pohled vše, co by si mohl přát – je úspěšným zubařem a má milující rodinu. Ovšem pod kariérním a rodinným tlakem se dostává do krize. Po letech náhodou potká svého starého kamaráda Charlieho, a tak se opět propojují cesty dvou lidí v nelehký čas jejich životů.

The Report

Senátor Daniel Jones ztvárněný Adamem Driverem se rozhodne prozkoumat techniky, jimiž jsou po zářijových útocích vyslýcháni podezřelí z terorismu. CIA je podezřelá z toho, že při sebemenším podezření užívá extrémně brutální vyšetřovací metody.

To samozřejmě vede k několika skandálům a také k vyšetřování programu na zadržování a vyslýchání. Snímek z roku 2019 sleduje Jonesovu pečlivou analýzu dostupných důkazů tohoto počínání, které se ukázalo být nemorální i neúčinné. Ovšem když se senátor rozhodne zveřejnit výsledky svého vyšetřování, nesetká se u Bílého domu s velkou podporou.

11'09"01

Název mezinárodního filmu z roku 2002 odkazuje k jeho jedenácti částem vytvořenými různými filmaři, přičemž každý pochází z jiné země. Alejando Gonzáles Inarritu, Ken Loach, Sean Penn a další zaznamenali svou vlastní vizi událostí v New Yorku během útoků z 11. září v krátkém filmu o délce 11 minut a 9 sekund. Příběhy z rozdílných kultur spojuje téma, ale jejich pojetí se různí, čímž vzniká zajímavá dvouhodinová mozaika.

25. hodina

Montymu Broganovi v podání Edwarda Nortona odtikává posledních čtyřiadvacet hodin na svobodě. Bývalý král Manhattanu se musí vzdát luxusu života drogového dealera a nastoupit do vězení. Ještě před tím by se ale rád spojil se svým rozkmotřeným otcem a starými přáteli. Má ale kontaktovat přítelkyni Naturelle, kvůli níž ho možná chytli? Monty se musí rychle rozhodnout.

V období útoků byl snímek ve výrobní fázi, ovšem režisér se tuto událost rozhodl neignorovat a zařadit ji do příběhu. O pět let později napsal o 25. hodině Mick LaSalle, že „snímek Spikea Leeho je jediným dobrým filmem, který pojednává o tragédii z 11. září“ a dodává, že je stejně urbánním historickým dokumentem jako Rosselliniho Otevřené město, natočené bezprostředně po nacistické okupaci Říma.

The Looming Tower

Tento desetidílný seriál vznikl na základě knihy ověnčené Pulitzerovou cenou od Lawrence Wrighta. Streamovací služba Hulu tuto americkou minisérii zasadila do prostředí FBI a CIA. Sledujeme zde jejich boj proti teroristické organizaci al-Kajda, který na konci devadesátých let nabývá na intenzitě úměrně tomu, jak roste počet útoků proti USA, zatím mimo americkou půdu. Ovšem špatná kooperace těchto organizací v důsledku vede k tragickým událostem z 11. září 2001, kterým se možná dalo zabránit.

9/11

Byť se snímek z roku 2017 pyšní hvězdným hereckým obsazením, jeho přijetí mezi diváky i kritikou budilo rozpory. Film se odehrává v osudný den v jednom mrakodrapu severní věže Světového obchodního centra, respektive v jeho výtahu. Uvízne v něm pětice lidí, mezi nimi třeba Charlie Sheen, Whoopi Goldberg nebo Gina Gershon.  Naštěstí je s nimi i místní údržbář, který se nouzovým telefonem se spojí s dispečerkou a naviguje ji, aby přinesla manuály k otevření dveří. V tom ale praskne jedno z několika lan a začíná souboj s časem. 

Nezapomeň na mě

Hlavní zápletkou v tomto romantickém drama není útok na Světové obchodní centrum, ale vztah rebelujícího mladíka Roberta Pattisona, jenž se zamiluje do dívky v podání Emilie de Ravin. Jejich lásku ovšem zasáhne nečekaná tragédie a shodou okolností se stanou součástí jedné smutné dějinné události. Role otců ztvárnili Pierce Brosnan a oscarový Chris Cooper. 

30 minut po půlnoci

Snímek z roku 2012 sleduje desetileté vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina, jednoho z nejhledanějších lidí na světě. Agentka CIA Maya v podání Jessicy Chastain krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed. Ten by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce.

Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko

Drama s Tomem Hanksem a Sandrou Bullock vypráví příběh malého Oskara, který přišel o otce během 11. září. Dříve mu otec chystal různé úkoly s tajemstvím, k němuž bylo nutné dojít přes komunikaci s cizími lidmi. Rok po tragédii nalézá v otcově skříni vázu, v níž je obálka s klíčem a nápisem Black. Dokáže se Oskar po rozluštění záhady vyrovnat s otcovou smrtí? 

Jmenuji se Khan

Závěrem přidáváme také indické drama. Hlavní postavou je indický muslim Rizvan Khan, který se přestěhuje za svým bratrem do San Francisca. Ve městě se také zamiluje, založí rodinu a malý byznys. V novém městě žije svůj sen, ovšem až do osudného 11. září. Od té chvíle se rodina stává veřejnou hrozbou. Manželka Mandira je vyděšená a Rizvana opouští. Ve snaze získat ji zpět se Rizvan vydává na dojemnou a cestu napříč Amerikou a je rozhodnutý překonat vše ve jménu lásky.

Na streamovacích platformách v poslední době přibyly nové počiny týkající se černého dne americké historie. Na Netflixu najdete pětidílné Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu nebo drama Jaká je cena života s Michaelem Keatonem o odškodnění rodin obětí. Na HBO GO můžete sledovat dokument oscarového Spikea Leeho Epicentra New Yorku, jehož poslední dvě epizody dokumentují dobové dění na dolním Manhattanu očima hasičů, filmařů nebo "obyčejných lidí". Minisérii jsme se věnovali v pětatřicátém vydání podcastu KulTýden

Foto: Universal Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!