Říjnový Signal Festival přidá k oblíbeným trasám rozšířenou realitu

Říjnový Signal Festival přidá k oblíbeným trasám rozšířenou realitu 

Čtyři festivalové trasy, patnáct instalací ve veřejném prostoru, šest instalací v rozšířené realitě. To vše nabídne devátý ročník Signal Festivalu a přiveze do Prahy nejen výrazná tuzemská jména, ale i zahraniční hosty. Letos se odehraje mezi 14. a 17. říjnem a zaštiťuje jej téma Plán C.

Festival digitální a kreativní kultury se letos uskuteční po dvouleté odmlce. K oblíbeným trasám přes Karlín a Staré Město se tentokrát přidají také Holešovice a velkou novinkou je cesta nazvaná Signal AR právě v ulicích Karlína. Pracuje s rozšířenou neboli augmentovanou realitou, díky níž si návštěvníci prostřednictvím svých chytrých telefonů zobrazí digitální umělecké objekty a interaktivní instalace.

Tato část vznikla ve spolupráci s kreativním studiem BRAINZ IMMERSIVE, bicepsdigital a čtyřmi českými umělci – malířem, sochařem a writerem Janem Kalábem, autorem futuristických vizuálních konceptů AOKU, vizuálním umělcem Janem Hladilem a vizuálním designérem Longiym.

Baví nás neustále posouvat naše hranice a zkoušet nové věci a nové přístupy. Je to vůbec poprvé, co můžou návštěvníci vyrazit na festival za denního světla a užít si ho bez davů. AR tu s námi bude měsíce, takže si ho mohou vyzkoušet kdykoliv chtějí, třeba v listopadu, o Vánocích, v lednu,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta. K tomuto zážitku je potřeba pouze festivalová aplikace.

Nová trasa přes Holešovice přinese především monumentální 3D projekci od španělského studia Onionlab, která promění známé prostředí Průmyslového paláce na Výstavišti Praha v jedinečný zážitek. Chybět nebude ani oblíbený videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí či německé studio Weltraumgrafik.

Do Signal AR přispěl také Jan Kaláb. Foto: Signal Festival

Mezi nejvýraznější česká jména letošního ročníku patří konceptuální umělkyně Milena Dopitová. Ta představí kinetický objekt Jeff u vodní elektrárny na Štvanici, a upozorní tak na dopady nezdravé existence moderní společnosti na přírodu. S Jiřím Černickým se pak v areálu Kasáren Karlín návštěvníci přenesou do hlubin oceánu a designérské duo Vrtiška & Žák si připravilo kinetickou instalaci Rozkvétání světla, kterou mohou zájemci sami rozhýbat před budovou Main Point Karlín. Svůj prostor dostanou také mladí tvůrci, a to na nádvoří Klementina.

Hlavní festivalové téma letos zní Plan C. Ten je ekologický, udržitelný a hlavně schopný se přizpůsobit za každých okolností. Většinu instalací můžete navštívit zdarma a pohromadě je najdete ve festivalové mapě v aplikaci. Vstupenky je nutné si zakoupit pouze na tři instalace nacházející se v Průmyslovém paláci, Planetáriu Praha a Hauch Gallery.

Foto: Accurat, The Room of Change

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!