Podzim nabitý filmem. Kam za sci-fi, road movies nebo Bollywoodem?

Podzim nabitý filmem. Kam za sci-fi, road movies nebo Bollywoodem? 

Pořadatelé chystají filmové festivaly po celé republice a žánrům se meze nekladou. Které byste neměli tento podzim přehlédnout?

Festival indického filmu

Přehlídka bizarní jihoasijské kinematografie vtrhne do pražských Kasáren a Karlín a kina Světozor. Takzvané masala movies dokážou podle pořadatelů rozesmát, přenést energii, roztančit i rozesmutnit. Atmosféru Indie navnadí nejenom filmy, ale také Bollywood party nebo ochutnávka regionálního kulinářství.

Kdy: 9. až 12. září

Future Gate

Koronakrize se propsala do leitmotivu aktuálního ročníku festivalu zasvěceného sci-fi se žánrovými přesahy, kterému letos dominuje postapokalyptická tematika. Ze soutěžních novinek diváky čeká třeba duchařina protknutá počítačovou simulací Demonik nebo debut odehrávající se na planetě bez živočichů a energetických zdrojů Poslední mise záhadného Paula W.R. Scottovu klasiku jinak Vetřelec na jevišti uvidíte v dokumentární podobě nejen v Lucerně. Více se dozvíte v sedmatřicáté epizodě podcastu KulTýden.

Kdy: 15. – 20. září, ozvěny 21. září – 16. října

Febiofest

Od Woodyho Allena po Anthonyho Hopkinse. To nejlepší z domácí i světové kinematografie zavane do metropole přehlídka pod taktovkou Fera Feniče, jež odstartuje Festivalem pana Rifkina o manželském páru přehodnocujícím svůj vztah a kterou uzavře drama Otec věnující se tíživé problematice Alzheimerovy nemoci. Program v pražském Slovanském domě, Edison Filmhub a kině Pilotů láká na zcela novou kategorii – soutěž komedií, které předsedá muzikant a filmař Michael Kocáb.

Kdy: 17. – 24. září, ozvěny 20. září – 9. října

Finále Plzeň

Zcela odlišný život čeká rodilou Pražanku v afghánské metropoli, kam se vydává za svou životní láskou, v animovaném snímku Moje slunce Mad, který otevře letošní západočeskou filmovou sklizeň se středobodem v Měšťanské besedě. Chybět nebudou počiny z uplynulého roku, ať už Chyby, Králové videa, Jednotka intenzivního života nebo Večírek, ale i nejpozoruhodnější polské a německé filmy nebo díla padesátých let v nové sekci Manipulace mocí.

Kdy: 24. – 29. září

Mezinárodní road movie festival

Autem, na motorce, letadlem, dodávkou nebo třeba kánoí. Vydat se do nečekaných a zvratuplných dálav můžete na unikátním festivalu zaměřeném výhradně na road movies, který hostí plzeňské DEPO2015. Tentokrát nabídne přes třicet titulů z různých zemí včetně pětadvaceti českých premiér. Doprovodný program zahrne travel-hacking, cestovatelské přednášky i koncerty.

Kdy: 30. září – 2. říjen

Be2Can

Best of z festivalů v Benátkách, Berlíně nebo Cannes přinese do hlavního města přehlídka s výběrem jedenácti filmů. Z provensálského města přiveze samotného kontroverzního vítěze Titan či romantické drama v historických kulisách Miloval jsem svou ženu s hvězdnou Léou Seydoux, kdo zase nestihl Berlinale, bude to moci napravit třeba na projekci válečného snímku Přirozené světlo. Ponořit se do průřezu evropskou kinematografií budete mít možnost v kinech po celé republice.

Kdy: 6. – 12. října

To zdaleka není vše. Seznámit se se současným izraelským filmem budete mít příležitost na festivalu Kolnoa v pražském kině Pilotů mezi 30. zářím a 3. říjnem. Na sklonku října si pak nenechte ujít ani Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. A od 18. do 24. listopadu zavítá do Prahy francouzský film.

Foto: archiv Future Gate

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!