Nejnovější články » Filmové novinky

Febiofest zahájí Allenův snímek Festival pana Rifkina. Cenu Kristián obdrží herec Jiří Lábus

7.9.2021,

Osmadvacátý Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest nabídne také české drama z Islandu Minuta věčnosti nebo dokument Olgy Malířové Špátové o Karlu Gottovi.

Febiofest od 17. do 24. září už po osmadvacáté přinese to nejzajímavější ze současné zahraniční i české kinematografie. Mezi více než stovkou filmů nechybí oscarový snímek Otec, úspěšný Šarlatán nebo očekávané premiéry.

Festival odstartuje loňský film režiséra a scenáristy Woodyho Allena Festival pana Rifkina s Wallacem Shawnem v hlavní roli. Z české produkce se pak představí například na Islandu natáčené drama s Jiřím Langmajerem a Martinou Babišovou Minuta věčnosti nebo odkládaný dokument o zpěváku Karlu Gottovi Karel v režii Olgy Malířové Špátové. Osm děl v letošním festivalovém výběru je navíc v širší nominaci na tzv. evropské Oscary - Evropské filmové ceny 2021. 

Febiofest rozdá ceny ve čtyřech soutěžních sekcích. Kromě Hlavní soutěže bude porota vybírat mezi komediemi, v kategorii amatérských filmů I ty jsi filmařem! a v rámci Amnesty International Febiofest Award se zaměří na snímky s lidskoprávní tematikou. Cenu Kristián za přínos kinematografii obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a producent Mike Downey. Speciálním hostem festivalu bude režisér Stephen Daldry, který v Praze představí televizní film Together s Jamesem McAvoyem.

Doprovodný program tradičně zahrnuje zážitkové Culinary Cinema, které propojuje kinematografickou tvorbu s gastronomickým zážitkem ve vyhlášené italské restauraci La Finestra in Cucina. Během festivalu se návštěvníkům otevře i svět filmové virtuální reality v Centru současného umění DOX a svůj podíl na mimofilmové zábavě bude mít také uskupení Tři tygři na Tygří Night, kde představí tři krátké snímky ze své produkce.

 

Primární část festivalu bude hostit Slovanský dům v Praze a filmy následně diváci uvidí i v regionech, které chystají program v kinech po celé České republice. Předprodej vstupenek startuje ve středu 8. září ve 12h. Kompletní program najdete zde. Na Informuji se můžete těšit na recenze toho nejlepšího.