Febiofest zahájí Allenův snímek Festival pana Rifkina. Cenu Kristián obdrží herec Jiří Lábus

Febiofest zahájí Allenův snímek Festival pana Rifkina. Cenu Kristián obdrží herec Jiří Lábus 

Osmadvacátý Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest nabídne také české drama z Islandu Minuta věčnosti nebo dokument Olgy Malířové Špátové o Karlu Gottovi.

Febiofest od 17. do 24. září už po osmadvacáté přinese to nejzajímavější ze současné zahraniční i české kinematografie. Mezi více než stovkou filmů nechybí oscarový snímek Otec, úspěšný Šarlatán nebo očekávané premiéry.

Festival odstartuje loňský film režiséra a scenáristy Woodyho Allena Festival pana Rifkina s Wallacem Shawnem v hlavní roli. Z české produkce se pak představí například na Islandu natáčené drama s Jiřím Langmajerem a Martinou Babišovou Minuta věčnosti nebo odkládaný dokument o zpěváku Karlu Gottovi Karel v režii Olgy Malířové Špátové. Osm děl v letošním festivalovém výběru je navíc v širší nominaci na tzv. evropské Oscary - Evropské filmové ceny 2021. 

Febiofest rozdá ceny ve čtyřech soutěžních sekcích. Kromě Hlavní soutěže bude porota vybírat mezi komediemi, v kategorii amatérských filmů I ty jsi filmařem! a v rámci Amnesty International Febiofest Award se zaměří na snímky s lidskoprávní tematikou. Cenu Kristián za přínos kinematografii obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a producent Mike Downey. Speciálním hostem festivalu bude režisér Stephen Daldry, který v Praze představí televizní film Together s Jamesem McAvoyem.

Doprovodný program tradičně zahrnuje zážitkové Culinary Cinema, které propojuje kinematografickou tvorbu s gastronomickým zážitkem ve vyhlášené italské restauraci La Finestra in Cucina. Během festivalu se návštěvníkům otevře i svět filmové virtuální reality v Centru současného umění DOX a svůj podíl na mimofilmové zábavě bude mít také uskupení Tři tygři na Tygří Night, kde představí tři krátké snímky ze své produkce.

 

Primární část festivalu bude hostit Slovanský dům v Praze a filmy následně diváci uvidí i v regionech, které chystají program v kinech po celé České republice. Předprodej vstupenek startuje ve středu 8. září ve 12h. Kompletní program najdete zde. Na Informuji se můžete těšit na recenze toho nejlepšího.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!