Nejen plejtvák je zpět. Národní muzeum otevírá expozici Zázraky evoluce

Nejen plejtvák je zpět. Národní muzeum otevírá expozici Zázraky evoluce 

V Muzejním komplexu Národního muzea v Praze se zpřístupnila očekávaná expozice Zázraky evoluce, která svět zvířat představuje interaktivní formou. Tahákem je opět více než dvaadvacetimetrový plejtvák myšok.

Šest sálů s plochou dvou tisíc čtverečních metrů přibližuje dlouhý evoluční proces celé živočišné říše. Starší vzácné exponáty doplňují zcela nové včetně modelů žraloka bílého, plejtváka malého nebo krakatice obrovské, která má na délku sedmnáct metrů. Některá v expozici Zázraky evoluce zmizela z polic a regálů, naopak je diváci díky videomappingu uvidí létat ptáky nebo proplouvat ryby doslova nad hlavou. 

Foto: NM

Ústředním exponátem je opět ikonická kostra plejtváka myšoka, která byla do tehdejší novostavby Národního muzea dovezena už v roce 1892. V souvislosti s rekonstrukcí Historické budovy na Václavském náměstí prošla náročným restaurováním.

Vedle multimediálních technologií jsou součástí expozice také interaktivní prvky a na některé předměty je možné si sáhnout. Nejen malí návštěvníci se mohou podívat do tlamy zvětšené hlavy zmije, zkusit si zavřít otevřenou obří mušli nebo navádět mnohonožku úzkými podzemními chodbičkami.

Foto: NM

Po Dějinách 20. století a Zázracích evoluce čeká otevření v nejbližších týdnech také další stálé expozice Dějiny a Příroda.

Foto: NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!