‚Umění nedokáže zmírnit krizi, ale poskytnout komentář‘. V Praze odstartoval Fotograf Festival

‚Umění nedokáže zmírnit krizi, ale poskytnout komentář‘. V Praze odstartoval Fotograf Festival 

Pozemšťané*ky jsou leitmotivem Fotograf Festivalu, který letos odkazuje na zdokumentování klimatické a společenské krize. Na dvacet akcí po celé Praze se zapojením čtyřicítky domácích i zahraničních umělců představí až do 17. října nejen současnou fotografii, ale i videoart, konceptuální umění či digitální média.

Jednou z hlavních festivalových výstav je Antropologie ledu v pořádající Fotograf Gallery, jež vodu v pevném skupenství odhaluje jako druh přírodní vizualizace. Zájemci najdou výtvarné počiny i ve veřejném prostoru, například dlouhodobý projekt Vlčí hlavy na dvanácti lokacích v metropoli.

Na těchto místech zájemci najdou vlka z pražské zoo se zjemňujícím filtrem z mobilních fotoaparátů v podobě kočičích oušek. Každému z nich jsme dali do tlamy lidskou promluvu na téma politických či ekologických problémů, kterou si lze poslechnout přes QR kód,“ upřesnila umělecká ředitelka festivalu Tereza Rudolf.

Foto: archiv Fotograf Festivalu

Netradičně letos mezi festivalovými místy figuruje Národní zemědělské muzeum, kde mimo jiné figuruje audiovizuální svědectví amatérských ochranářů přírody či skautů. „Intervencí jsme rozhodně nepřehlušili koncept tamní expozice. Návštěvníci zde najdou klasické fotografie i třeba šestnáctimilimetrový snímek o spícím plameňákovi,“ dodal Likavčan. Do programu se tentokrát zapojí také Národní technická knihovna, Karlín Studios, prostor Lítost, galerie Display, Světova 1 nebo Kasárna Karlín.

Cílem aktuálního ročníku Fotograf Festivalu není nabídnout řešení krize, ale reflektovat ji skrze umění bez zpochybňování vědeckých autorit, které však organizátoři v dramaturgii záměrně nesledují.

Umění nic nevyřeší. Umění jenom pomalu promílá, promývá, precizuje a prosvětluje intuice, jež vycházejí z každodenního zážitku bezprostřední naléhavosti vnější skutečnosti a jež nenacházejí jiné metody svého dočasného zaobalení. Dějiny fotografie nám zde svítí na cestu,“ uvedl kurátor Lukáš Likavčan.

Foto: archiv Fotograf Festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!