Město jako přízrak. Výstava zkoumá pražské inspirace Jaroslava Foglara

Město jako přízrak. Výstava zkoumá pražské inspirace Jaroslava Foglara 

Všemi generacemi milovanému spisovateli Jaroslavu Foglarovi se věnuje nová výstava v Domě U Zlatého prstenu. Až do příštího roku umožní návštěvníkům prozkoumat autorovu tvorbu především se zaměřením na jeho mistrné proměňování zdánlivě všedních městských kulis v mystické labyrinty.

Významná osobnost nejen tuzemského skautského hnutí, ale i literární sféry, bydlela téměř celý svůj život v Praze. Toto město se samozřejmě promítalo také do Foglarových románů a komiksů, neboť spisovatel dychtivě nasával atmosféru míst, v nichž bydlel, pracoval či se setkával s členy oddílu, a poté ji transformoval do tajuplných měst ve svých dílech. Právě tuto skutečnost reflektuje výstava Město jako přízrak a dává tyto inspirace do kontextu s tehdejším prostředím Prahy.

Projekt také akcentuje motivy prolínání světa dospívajících kluků s fascinujícím světem města, v jehož ulicích se odehrávají chlapecké příhody a příběhy. Toto prostředí propojující mnoho časových vrstev, žijící svým vlastním životem, fascinující a lákající k průnikům a zkoumání, se objevovalo především v nejslavnější stínadelské trilogii.

Výstava v Domě u zlatého prstenu zkoumá Foglarovy městské inspirace. Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy

Malí i velcí milovníci foglarovek mohou do Domu U Zlatého prstenu zavítat až do září příštího roku. Po celou dobu tu na ně bude čekat nejen scénografická a iluzivně řešená historická část výstavy ve sklepních prostorách, ale také galerie obrazů s pražskými motivy, připomínající neopakovatelnou atmosféru Prahy první poloviny 20. století.

Součástí jsou také díla některých předních i téměř zapomenutých malířů, která připomenou místa, jimiž se Foglar mohl inspirovat při psaní jeho příběhů o Stínadlech. Od října doplní výstavu jednou měsíčně probíhající přednáškový cyklus a připraveny budou též lektorské programy a outdoorová hra pro děti i dospělé.

Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!